Met de GLI werken volwassenen met overgewicht aan hun leefstijl

In 7 maanden is het aantal deelnemers aan de gecombineerde leefstijl interventie verdubbeld van 8.646 unieke deelnemers (peildatum: 31 augustus 2020) naar 17.890 deelnemers (peildatum: 31 maart 2021). Deze verdubbeling geldt ook voor het aantal declaraties dat is ingediend bij zorgverzekeraars en het totale gedeclareerde bedrag. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  naar de ontwikkeling van de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI).

Deze verdubbeling in deelnemers en declaraties geeft aan dat de uitvoering van de GLI op stoom begint te komen. Met de GLI werken volwassenen met overgewicht aan hun leefstijl. Er is hierbij aandacht voor gezonde voeding, bewegen en andere factoren die een gezonde leefstijl beïnvloeden, zoals stress en slaapgebrek. De interventie wordt sinds januari 2019 vergoed via de basisverzekering.

Corona en deelname GLI
Uit de vorige rapportage over de GLI bleek dat er in april en mei 2020, tijdens de eerste lockdown, een dip was in het aantal nieuwe aanmeldingen. De terugval in het aantal nieuwe deelnemers tijdens de eerste golf van de COVID-19 pandemie is tijdens de afgelopen maanden ingelopen. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft in de regelgeving toegestaan dat groepsbijeenkomsten ook digitaal mogen plaatsvinden. Hierdoor is het voor aanbieders van de GLI makkelijker geworden om groepsbijeenkomsten toch door te laten gaan, ondanks de COVID-restricties.

Toename jongere deelnemers
In vergelijking met de eerste rapportage over de GLI in 2019 zijn de nieuwe deelnemers uit 2020/2021 gemiddeld iets jonger (gemiddeld 50 jaar in 2020/2021 en 52 jaar in 2019). Ook hebben de nieuwe deelnemers vaker een hoog opleidingsniveau (28% in 2020/2021 en 23% in 2019). Daarnaast is het aandeel van de deelnemers zonder chronische aandoeningen gestegen (56% in 2020/2021 en 44% in 2019).

Toename aanbieding GLI
Verder is het aantal zorgverleners dat de GLI aanbiedt het afgelopen jaar toegenomen. Het overgrote deel van de declaraties wordt nog steeds ingediend door zorggroepen en overige samenwerkingsverbanden. Dit betekent dat zorggroepen lokaal of regionaal contracten hebben afgesloten met zorgverleners die de GLI aanbieden, zoals leefstijlcoaches, diëtisten en fysiotherapeuten.

Op verzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport  ) volgt het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  de ontwikkelingen van de GLI en brengt twee keer per jaar gegevens uit de GLI-monitor naar buiten.

Factsheet: Gecombineerde leefstijlinterventie 2021


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Aantal deelnemers gecombineerde leefstijlinterventie in 7 maanden verdubbeld
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 11 jul 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!