Elk jaar krijgen naar schatting 3.500 mensen de diagnose uitgezaaide borstkanker

Maastricht UMC+, Borstkankervereniging Nederland en Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) presenteren cijfers over uitgezaaide borstkanker. Informatie gebaseerd op data uit de SONABRE Registry (SOutheast Netherlands Advanced BREast cancer).

Elk jaar krijgen naar schatting 3.500 mensen de diagnose uitgezaaide borstkanker. De gemiddelde overleving van iemand met uitgezaaide borstkanker is twee tot drie jaar. Er zijn echter ook patiënten (1 op de 4) die vijf of meer jaren na diagnose van uitzaaiingen nog in leven zijn. Waarom leeft de ene patiënt met uitgezaaide borstkanker langer dan de andere? Hoe verloopt hun ziekte, hoe en wanneer worden behandelingen ingezet? Hebben deze behandelingen effect en wat zijn de bijwerkingen? Om antwoord te krijgen op die vragen, is in 2008 in het Maastricht UMC+  gestart met het in kaart brengen van alle tumorkenmerken (borstkanker subtype) en bijbehorende behandelgegevens van alle patiënten met uitgezaaide borstkanker in Zuid Nederland (Limburg en Brabant). Deze gegevens worden verzameld in de SONABRE Registry (SOutheast Netherlands Advanced BREast cancer). Analyse van de gegevens uit deze databank heeft al vele inzichten opgeleverd en maakt daarmee verbetering van zorg mogelijk. Meer kennis en inzichten leidt immers tot een betere behandeling. Daarom werkt het Maastricht UMC+ (SONABRE register) ook samen met andere partijen, zoals zorgprofessionals, het IKNL en de Borstkankervereniging Nederland (BVN). Samenwerking met als doel de overleving en zorg voor mensen met uitgezaaide borstkanker in kaart te brengen en waar mogelijk te verbeteren.

Infographic uitgezaaide borstkanker


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Maastricht UMC+
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Factsheet uitgezaaide borstkanker
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 06 dec 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!