Het doel van het platform is dat patiënten op één plek betrouwbare en actuele informatie kunnen vinden

Borstkankervereniging Nederland (BVN) lanceert op 27 juni 2024 officieel het platform www.uitgezaaideborstkanker.nl. De informatie en tools helpen patiënten en hun naasten om te leren leven met de vaak ongeneeslijke ziekte. “Het platform maakt mij wegwijs in het doolhof na de diagnose uitgezaaide borstkanker”, vertelt Anita, één van de gebruikers. Afgelopen najaar kende het platform al een zachte lancering.
 
BVN nam het initiatief voor het platform op basis van ervaringen van patiënten met uitgezaaide borstkanker. Zij zitten met veel vragen en onzekerheden, waarop zij door het versnipperde aanbod niet gemakkelijk een antwoord kunnen vinden. Of ze zoeken herkenning in verhalen van lotgenoten. “Mensen met uitgezaaide borstkanker hebben soms het gevoel dat ze er alleen voor staan en hebben vaak niet de energie om op onderzoek uit te gaan”, aldus Addy Plieger, belangenbehartiger BVN uitgezaaide borstkanker.
 
Beslissingen baseren op goede informatie
Het doel van het platform is dat patiënten op één plek betrouwbare en actuele informatie kunnen vinden. “Patiënten zijn beter in staat om beslissingen te nemen over hun behandelingen wanneer deze zijn gebaseerd op goede informatie. Zij vinden het belangrijk om zoveel mogelijk zelf de regie te hebben. Het gaat immers om hun leven, hun wensen en welzijn”, licht Plieger toe.  Ook kunnen mensen via het platform ondersteuning vinden gedurende alle fasen van dit ziekteproces.
 
Ook voor naasten en zorgverleners
Ook naasten van iemand met uitgezaaide borstkanker treffen op het platform tips en andere waardevolle informatie die helpen bij de ondersteuning van een geliefde.  De site www.uitgezaaideborstkanker.nl geeft zorgverleners tevens de mogelijkheid om hun patiënten naar door te verwijzen. Oncoloog Inge Konings: “Wanneer iemand de diagnose krijgt, hebben de patiënt en hun naaste(n) vaak veel vragen, waar de zorgverlener niet meteen op in kan gaan. Deze site beantwoordt een groot deel van deze vragen. Ook ervaringen van anderen kunnen helpen of ondersteunend zijn.”

Bron: Borstkankervereniging Nederland