VWS stelt dat er momenteel geen nieuwe aanleiding is om jodiumtabletten in huis te halen

Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport verzoekt om erop toe te zien dat personen een gebruikershoeveelheid (één doosje) jodiumtabletten aanschaffen.

De tabletten blijven bedoeld voor de doelgroep:

  • mensen tot en met 40 jaar die binnen de eerste ring van een kerncentrale wonen;
  • kinderen tot 18 jaar die 20 tot 100 kilometer van een kerncentrale wonen;
  • zwangere vrouwen die maximaal 100 kilometer van een kerncentrale wonen.

Dit stelt VWS nadat er signalen zijn binnengekomen over de verhoogde vraag naar jodiumtabletten. Voorts benadrukt VWS dat er momenteel geen nieuwe aanleiding is om jodiumtabletten in huis te halen.

VWS verspreidde in 2017 en 2021 proactief jodiumtabletten als beschermingsmaatregel voor een stralingsongeval in een kernreactor in of nabij Nederland. Dat was een voorbereidingsmaatregel om Nederland goed voor te bereiden op een mogelijk kernongeval. In verband met de afstand tot een kernreactor is gekozen voor proactieve verspreiding. Voor andere gevallen is het niet zinvol om de tabletten preventief in huis te halen, aldus VWS.

Bekijk de website van de Rijksoverheid voor meer informatie


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: KNMP
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : KNMP
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Ministerie VWS: verstrek slechts één doosje jodiumtabletten per persoon
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 09 mrt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!