Het is opvallend dat de apotheekzorg niet is meegenomen in het actieprogramma ‘Werken in de Zorg’

De KNMP vraagt bij Tweede Kamerleden aandacht voor de arbeidsmarktproblemen in de apotheekzorg. Dat doet de apothekersorganisatie in aanloop naar een Kamerdebat over arbeidsmarktbeleid in de zorg. In een brief schrijft de KNMP dat er tot nu toe weinig oog is geweest voor de openbare farmacie in actieprogramma’s om werken in de zorg aantrekkelijker te maken. De KNMP verzoekt om de openbare farmacie hieraan toe te voegen.

Het is opvallend dat de apotheekzorg niet is meegenomen in het actieprogramma ‘Werken in de Zorg’ of het SER-rapport over het verbeteren van de zorgarbeidsmarkt. Binnen de openbare apotheek ervaren apothekers en hun medewerkers veel knelpunten die gevolgen hebben voor de aantrekkelijkheid van de apotheekzorg.

Zo bleek uit de eindrapportage van het programma (Ont)Regel de Zorg dat – van alle zorgsectoren – de openbare farmacie de hoogste regeldruk ondervindt. Deze problematiek is recent herbevestigd door de FNV Zorg en Welzijnsbarometer. Naar aanleiding van onder meer deze administratieve lasten is Optima Farma, de beroepsvereniging van apothekersassistenten, de actiecampagne ‘We slikken het niet langer!’ begonnen. Daarom verzoekt de KNMP de Tweede Kamerleden om bij de minister deze problematiek in de (openbare) apotheek op de kaart te zetten.

Daarnaast vraagt de KNMP om de huidige systematiek van Overheidsbijdrage in de Arbeidskostenontwikkeling (OVA) aan de orde te stellen. De KNMP verzoekt de Kamerleden erop aan te dringen dat deze gelden ook daadwerkelijk aan de werkgever worden uitgekeerd. En dat er achteraf op wordt toegezien dat dit ook is gebeurd door verzekeraars.

Het commissiedebat over arbeidsmarktbeleid in de zorg vindt plaats op donderdag 7 oktober 2021. Daarbij zijn de VWS-woordvoerders en de demissionair minister De Jonge (VWS) aanwezig. Naast het actieprogramma ‘Werken in de Zorg’ en het SER-rapport staan onder meer ook stageplekken en de zorgbonus op de agenda van het debat.

Lees de brief aan de VWS-woordvoerders


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: KNMP
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : KNMP
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: KNMP vraagt bij Tweede Kamer aandacht voor arbeidsmarktproblematiek in apotheek
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 06 okt 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!