Eerder gaf minister Kuipers (VWS) tijdens een debat over het geneesmiddelenbeleid aan te twijfelen of een herberekening nog verstandig is

De Tweede Kamer verzoekt de regering om ervoor te zorgen dat het alternatief voor de overwogen schrapping van de herberekening van het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) niet ten laste komt van kwetsbare patiënten. Op dinsdag 18 april werd een motie hierover aangenomen van PvdA-Tweede Kamerlid Julian Bushoff en GroenLinks-Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet. Eerder gaf minister Kuipers (VWS) tijdens een debat over het geneesmiddelenbeleid aan te twijfelen of een herberekening nog verstandig is. De GVS-herberekening staat al langer ingeboekt als bezuiniging van zo’n 140 miljoen euro per jaar.

Door het GVS her te berekenen worden vergoedingslimieten van geneesmiddelen grotendeels verlaagd. Als een fabrikant zijn geneesmiddelprijs niet tot onder die nieuwe vergoedingslimiet verlaagt, leidt dat tot een bijbetaling voor de patiënt. Ook is het mogelijk dat de patiënt gaat wisselen naar een geneesmiddel dat wel onder de vergoedingslimiet ligt. Eerder heeft de KNMP de minister en de Kamer gewezen op de zorgen van apothekers over de zowel de administratieve lasten als zorglasten die daaruit voortkomen. Afgelopen maand twijfelde minister Kuipers (VWS) voor het eerst openlijk of de GVS-herberekening nog verstandig is. 

Eerder bood de KNMP, samen met koepels van voorschrijvers, aan om opnieuw constructief met het ministerie van VWS in gesprek te gaan over de invulling van de herberekening van het GVS. In een gezamenlijke brief vroegen de zorgpartijen om te komen tot nieuwe criteria voor een effectieve clusterindeling, ten behoeve van de veiligheid van patiënten en het verminderen van de administratieve lasten voor zorgverleners. De bewindspersoon komt dit voorjaar tot een definitief besluit. “Mocht ik tot een koerswijziging besluiten, dan kan dat budgettaire consequenties hebben voor het kader apotheekzorg”, aldus minister Kuipers. 

Bekijk de aangenomen motie

Bron: KNMP


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 24 apr 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!