De HPV-vaccinatie beschermt tegen zes soorten kanker die worden veroorzaakt door het Humaan Papillomavirus

Vanaf maandag 11 april staat de lijn van de Twijfeltelefoon ook open voor vragen over HPV-vaccinatie. De Twijfeltelefoon hoopt zoveel mogelijk vragen van tieners (en hun ouders/verzorgers) te beantwoorden over het belang van de HPV vaccinatie.

De HPV-vaccinatie beschermt tegen zes soorten kanker die worden veroorzaakt door het Humaan Papillomavirus: baarmoederhalskanker, vaginakanker, schaamlipkanker, peniskanker, anuskanker en mond-en keelholtekanker. De vaccinatie wordt sinds kort ook aan jongens aangeboden.

Patholoog Folkert van Kemenade ziet waar verkeerde informatie over de HPV-vaccinatie toe leidt. De vaccinatiegraad voor HPV blijft fors achter bij ons omringende landen. Als patholoog is hij al jaren verbonden aan het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker. ‘Om het aantal gevallen van baarmoederhalskanker terug te dringen tot 4 per 100.000 vrouwen, zoals de WHO wil, hebben we een vaccinatiegraad van 90 procent nodig.’

De vaccinatiegraad schommelt nu landelijk rond de 63 procent. In de grote steden is dat percentage nog veel lager. Waarom nemen meisjes geen vaccin? ‘Desinformatie,  twijfel over veiligheid en werkzaamheid, peer pressure, onterechte aannames van ouders dat hun dochter dat niet nodig zou hebben gezien de associatie met seks’, somt Van Kemenade op. ‘In het begin hadden sociale media vrij spel, daar verscheen de meest klinkklare onzin over het vaccin.’

Ook huisartsen merken dat er desinformatie rond gaat. De Rotterdamse huisarts Shakib Sana signaleert: ‘Wat wij in de praktijk vaak tegenkomen zijn twijfels en angst over onvruchtbaarheid, bij ouders én jonge vrouwen. Deze hardnekkige angst zorgt ervoor dat de vaccinatiegraad ongelijk is verdeeld binnen de verschillende bevolkingsgroepen. Desinformatie over de kans op onvruchtbaarheid door covid-19-vaccinatie heeft angst voor onvruchtbaarheid door HPV-vaccinatie versterkt.’

Gezondheidsverschillen
‘Met de Twijfeltelefoon willen we gezondheidsverschillen in de grote stad verkleinen’, vertelt Robin Peeters, internist in het Erasmus MC en mede-initiatiefnemer van de Twijfeltelefoon. ‘Zowel voor HPV-vaccinatie en corona-vaccinatie als voor het bevolkingsonderzoek darmkanker geldt: mensen mogen zelf kiezen of ze het willen, maar ik wil graag dat ze hun keuze maken op basis van correcte informatie. Op dit moment doet veel desinformatie de ronde. Zowel over darmkanker, als over COVID-vaccinatie als over HPV-vaccinatie.’

De Vaccinatie Twijfeltelefoon is sinds maart 2022 verder gegaan als Twijfeltelefoon. De Twijfeltelefoon wordt een preventieplatform waar mensen vragen kunnen stellen over medische vraagstukken. Bellers konden al terecht met vragen over vroege opsporing van darmkanker. Uiteraard blijven ook vragen over COVID-vaccinaties en vroege opsporing van darmkanker van harte welkom.

De Twijfeltelefoon is in eerste instantie opgericht door het Erasmus MC, en inmiddels een samenwerkingsverband van de universitair medische centra en de huisartsen. De lijn is van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 13.00 uur bereikbaar. De lijnen worden bemenst door getrainde geneeskundestudenten. Op woensdag zitten er Turks sprekende studenten, op vrijdag Arabisch sprekende studenten.

Het telefoonnummer is onveranderd: 088-7555777.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / Joyce de Bruijn
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Twijfeltelefoon ook open voor vragen over HPV-vaccinatie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 09 apr 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!