Uit onderzoek blijkt dat de helft van alle Nederlanders zich regelmatig eenzaam voelt

NLvoorelkaar organiseert in de week van 30 mei de Samen Om challenge. Deelnemers van de Ommetje-app van de Hersenstichting, NLvoorelkaar en bedrijven worden uitgedaagd hun dagelijkse ommetje een keer samen met iemand te lopen en zo eenzaamheid in hun buurt te verminderen. Ommetje-ambassadeur Erik Scherder trapte af in Utrecht met bewoners van Voorhoeve Woonzorgcentrum. “Samen wandelen gaat eenzaamheid, en daarmee negatieve stress tegen." 

Uit onderzoek blijkt dat de helft van alle Nederlanders zich regelmatig eenzaam voelt. Vrijwilligersplatform NLvoorelkaar ziet dat het aantal hulpvragen blijft stijgen. Jeroen de Punder, directeur van NLvoorelkaar: “Meer dan 8.000 mensen hebben op dit moment een aanvraag voor sociaal contact op ons platform staan, dat is 30% meer dan vorig jaar. Eenzaamheid is een van de grootste maatschappelijke uitdagingen van onze maatschappij en deze lijkt te groeien. Voorkomen is veel makkelijker dan genezen en dat kun je alleen samen doen.”

Challenge
Die actie krijgt deze week gestalte in de vorm van een unieke challenge. Deelnemers van de Ommetje-app van de Hersenstichting, NLvoorelkaar en inwoners van Nederland worden opgeroepen in de week van 30 mei hun dagelijkse ommetje samen te lopen. Scherder: "Als je samen wandelt, kom je in een ritme. En ritme zorgt voor empathie en geeft kracht. Dus samen wandelen brengt iets unieks voor allebei."

De Punder vult aan: “Een drempel om iets goeds te doen is vaak dat je niet weet wíe je kunt helpen. Je vraagt niet makkelijk aan je buren of ze eenzaam zijn. Via NLvoorelkaar ontdek je wie je blij kunt maken met een gezamenlijk ommetje. Van ouderen uit het verzorgingshuis om de hoek, nieuwkomers, nieuwe buren tot jongeren met een beperking.” 

Scherder vervolgt: "Eenzaamheid heeft een negatieve invloed op je hersengezondheid. Het zorgt bijvoorbeeld voor negatieve stress. Samen wandelen geeft een gevoel van saamhorigheid. Je helpt elkaar letterlijk vooruit. Daarnaast werk je ook meteen aan je eigen hersengezondheid: het verbetert je geheugen, zorgt ervoor dat je beter slaapt en vermindert stress. Ook verkleint bewegen het risico op hersenaandoeningen zoals dementie, depressie en de ziekte van Parkinson. Kortom; je helpt iemand anders en werkt tegelijkertijd aan je eigen gezondheid."

Samen is leuker
Deze unieke actie tegen eenzaamheid blijkt door de eenvoud goed aan te slaan bij bedrijven. Tientallen medewerkers van bedrijven in heel Nederland, waaronder de Volksbank en Young Capital, lopen door heel Nederland mee. 

“Het ommetje van vanochtend was voor ons een kleine moeite, maar de dankbaarheid en blijdschap van de bewoners van Woonzorgcentrum Voorhoeve was groot. Dat bewijst maar weer mijn favoriete quote: 'The smallest act of kindness is worth more than the greatest intention'" aldus Harly, een van de collega's van de Volksbank die gisteren in Utrecht een ommetje liep met een van de bewoners van woonzorgcentrum de Voorhoeve. 

De Punder: “Het talent en tijd van je medewerkers inzetten voor iets goeds (CSR) hoeft geen ver van je bed show te zijn. Dat is met deze challenge juist letterlijk en figuurlijk dichtbij. En samen iets goeds doen is leuker, dus het is niet zo gek dat deze challenge zo aanslaat bij bedrijven in Nederland”. 

Aanmelden
Binnen een dag hebben al meer dan 2.800 mensen zich aangemeld voor de challenge. NLvoorelkaar verwacht dat er de komende weken duizenden Samen Ommetjes gelopen worden. Via de site NLvoorelkaar.nl/ommetje en de Ommetje-app kan er tot 5 juni worden meegedaan, maar ook daarna kunnen er volop samen stappen gezet worden tegen eenzaamheid. 

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: NLvoorelkaar
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : NLvoorelkaar
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.nlvoorelkaar.nl/?mc_cid=f5e381a02b&mc_eid=70142eaa38
Originele titel: Deze week duizenden ommetjes tegen eenzaamheid ‘in 20 minuten niet alleen en gezond’
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2022-05-31

Relevante artikelen ...

Extra opletten bij gebruik van papieren rietjes Ouders en verzorgers moeten opletten als jonge kinderen en mensen met een beperking een papieren rietje gebruiken De Nederlandse Voedsel- en Warenaut... Anders Thu, 21 Apr 2022, 17:25:30
Samen met het Radio Filharmonisch Orkest zingen mensen mét en zonder dementie hoogtepunten uit Matthäus Passion Zangers met dementie worden begeleid door ‘mantelzangers’ Op zondag 10 april organiseren het Participatiekoor, het Radio Filharmonisch Orkest en Jeug... Anders Tue, 01 Mar 2022, 12:38:48
Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland gewonnen door de Gemeente Stein De gemeente vertaalt de ambities ook naar daden, op alle domeinen zijn ze bezig met de realisatie van toegankelijkheid De gemeente Stein is uitgeroep... Anders Thu, 07 Oct 2021, 14:55:33
Tolk Nederlandse Gebarentaal ingezet bij verkiezingsdebatten en journaals De NPO zet bij deze debatten een tolk Nederlandse Gebarentaal in De verkiezingen komen eraan en daarmee ook een aantal grote verkiezingsdebatten. De ... Anders Mon, 01 Mar 2021, 11:51:53
Blue Monday Run Hardlopen door heel Nederland voor en door mensen met depressie  Op Blue Monday op 18 januari 2021, zogenaamd de meest depressieve dag van het j... Anders Fri, 15 Jan 2021, 10:43:23
19 nieuwe kankeronderzoeken mogelijk gemaakt door deelnemers Alpe d’HuZes Het geld is in 2019 tijdens de 14e editie van Alpe d’HuZes bij elkaar gewandeld, hardgelopen en gefietst Mensen met uitgezaaide kanker leven steeds l... Anders Wed, 28 Oct 2020, 10:46:52

Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com