Uit onderzoek blijkt dat de helft van alle Nederlanders zich regelmatig eenzaam voelt

NLvoorelkaar organiseert in de week van 30 mei de Samen Om challenge. Deelnemers van de Ommetje-app van de Hersenstichting, NLvoorelkaar en bedrijven worden uitgedaagd hun dagelijkse ommetje een keer samen met iemand te lopen en zo eenzaamheid in hun buurt te verminderen. Ommetje-ambassadeur Erik Scherder trapte af in Utrecht met bewoners van Voorhoeve Woonzorgcentrum. “Samen wandelen gaat eenzaamheid, en daarmee negatieve stress tegen." 

Uit onderzoek blijkt dat de helft van alle Nederlanders zich regelmatig eenzaam voelt. Vrijwilligersplatform NLvoorelkaar ziet dat het aantal hulpvragen blijft stijgen. Jeroen de Punder, directeur van NLvoorelkaar: “Meer dan 8.000 mensen hebben op dit moment een aanvraag voor sociaal contact op ons platform staan, dat is 30% meer dan vorig jaar. Eenzaamheid is een van de grootste maatschappelijke uitdagingen van onze maatschappij en deze lijkt te groeien. Voorkomen is veel makkelijker dan genezen en dat kun je alleen samen doen.”

Challenge
Die actie krijgt deze week gestalte in de vorm van een unieke challenge. Deelnemers van de Ommetje-app van de Hersenstichting, NLvoorelkaar en inwoners van Nederland worden opgeroepen in de week van 30 mei hun dagelijkse ommetje samen te lopen. Scherder: "Als je samen wandelt, kom je in een ritme. En ritme zorgt voor empathie en geeft kracht. Dus samen wandelen brengt iets unieks voor allebei."

De Punder vult aan: “Een drempel om iets goeds te doen is vaak dat je niet weet wíe je kunt helpen. Je vraagt niet makkelijk aan je buren of ze eenzaam zijn. Via NLvoorelkaar ontdek je wie je blij kunt maken met een gezamenlijk ommetje. Van ouderen uit het verzorgingshuis om de hoek, nieuwkomers, nieuwe buren tot jongeren met een beperking.” 

Scherder vervolgt: "Eenzaamheid heeft een negatieve invloed op je hersengezondheid. Het zorgt bijvoorbeeld voor negatieve stress. Samen wandelen geeft een gevoel van saamhorigheid. Je helpt elkaar letterlijk vooruit. Daarnaast werk je ook meteen aan je eigen hersengezondheid: het verbetert je geheugen, zorgt ervoor dat je beter slaapt en vermindert stress. Ook verkleint bewegen het risico op hersenaandoeningen zoals dementie, depressie en de ziekte van Parkinson. Kortom; je helpt iemand anders en werkt tegelijkertijd aan je eigen gezondheid."

Samen is leuker
Deze unieke actie tegen eenzaamheid blijkt door de eenvoud goed aan te slaan bij bedrijven. Tientallen medewerkers van bedrijven in heel Nederland, waaronder de Volksbank en Young Capital, lopen door heel Nederland mee. 

“Het ommetje van vanochtend was voor ons een kleine moeite, maar de dankbaarheid en blijdschap van de bewoners van Woonzorgcentrum Voorhoeve was groot. Dat bewijst maar weer mijn favoriete quote: 'The smallest act of kindness is worth more than the greatest intention'" aldus Harly, een van de collega's van de Volksbank die gisteren in Utrecht een ommetje liep met een van de bewoners van woonzorgcentrum de Voorhoeve. 

De Punder: “Het talent en tijd van je medewerkers inzetten voor iets goeds (CSR) hoeft geen ver van je bed show te zijn. Dat is met deze challenge juist letterlijk en figuurlijk dichtbij. En samen iets goeds doen is leuker, dus het is niet zo gek dat deze challenge zo aanslaat bij bedrijven in Nederland”. 

Aanmelden
Binnen een dag hebben al meer dan 2.800 mensen zich aangemeld voor de challenge. NLvoorelkaar verwacht dat er de komende weken duizenden Samen Ommetjes gelopen worden. Via de site NLvoorelkaar.nl/ommetje en de Ommetje-app kan er tot 5 juni worden meegedaan, maar ook daarna kunnen er volop samen stappen gezet worden tegen eenzaamheid. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NLvoorelkaar
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NLvoorelkaar
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Deze week duizenden ommetjes tegen eenzaamheid ‘in 20 minuten niet alleen en gezond’
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 31 mei 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!