Zelfredzaamheid en het hebben van hun eigen regie is belangrijk voor mensen met een lichamelijke beperking

Mensen met een beperking die het gevoel hebben zelfredzaam te zijn en die eigen regie ervaren, staan positiever in het leven. Er is daarom niet alleen ondersteuning nodig om zelfredzaamheid te bevorderen, maar ook voor het versterken van eigen regie. Dit blijkt uit onderzoek van het NIVEL onder bijna 2000 mensen met een lichamelijke beperking.

Het verschil tussen eigen regie en zelfredzaamheid is dat eigen regie meer gaat over de mate waarin mensen controle ervaren. Hoeveel vrijheid ervaren mensen in hun handelen? Zelfredzaamheid gaat over de handelingen. Kan iemand zich redden in en om het huis? Kan hij of zij zelfstandig de deur uit? Zo kan iemand zich heel vrij voelen, terwijl hij toch beperkt is in zijn handelen.

Diversiteit
Ervaren zelfredzaamheid en gevoel van eigen regie hoeven niet altijd samen te gaan. Er blijkt een grote diversiteit te zijn tussen mensen met lichamelijke beperkingen. Ze verschillen van elkaar als het gaat om ernst van de beperking, tevredenheid met het leven, maatschappelijke participatie, ervaren eenzaamheid en ervaren depressieve symptomen. Hierbij valt op dat de mensen die ervaren zelfredzaam te zijn en eigen regie te hebben, minder vaak depressieve symptomen ervaren, meer tevreden zijn over hun leven en zich meer betrokken voelen in de maatschappij.

Mensen die weinig zelfredzaamheid en/of regie ervaren, hebben meer moeite met het omgaan met hun beperkingen in het leven. In de hele studiegroep waren mensen die aangaven extra behoefte aan zorg of ondersteuning te hebben. Maatwerk bij ondersteuning vraagt om een bredere focus dan die op de bevordering van zelfredzaamheid alleen. Er moet zeker ook aandacht zijn voor het versterken van eigen regie.