Ongezond eten is goedkoper en heeft groter aanbod

De verleiding naar suikerrijke producten is groot. Daarom moet de omgeving gezonder. Zodat de gezonde keuze de makkelijke en aantrekkelijke keuze is. Dat vindt het Diabetes Fonds.

Gesprek over suikerinname bij jongeren
Op 30 juni werd er gesproken over suikerinname bij jongeren, een gezonde voedselomgeving en belasting op suikerrijke dranken. Het werd georganiseerd door het Diabetes Fonds en de gemeente Amsterdam.

Bij het gesprek waren Diena Halbertsma (directeur Diabetes Fonds), Maarten van Ooijen (staatssecretaris VWS), Shula Rijxman (wethouder Zorg Amsterdam), José Manshanden (directeur GGD Amsterdam), Sanne Djojosoeparto (promovendus Universiteit Utrecht), Felix Kreier (kinderarts OLVG), Jolanda Hogewind (directeur IJburg College Amsterdam) en zes leerlingen van het IJburg College die in de leerlingenraad zitten.

Ongezond eten is goedkoper en heeft groter aanbod
Het is voor scholen een grote uitdaging om leerlingen gezonder te laten eten. Leerlingen klagen bijvoorbeeld over de prijzen in de schoolkantine. De supermarkt is goedkoper, heeft meer keuze en is vaak op loopafstand van de school te vinden. Ook is een snackbar of broodjeszaak vaak dichtbij.

Op het IJburg College wordt ongezond eten wel minder in het zicht gezet. Er is altijd fruit. Op broodjes zitten groenten als garnituur. Er is veel bruinbrood en er zijn volkoren wraps. Bijna alle dranken hebben geen toegevoegde suikers. En toch maken die supermarkt, snackbar en broodjeszaak om de hoek het moeilijk voor leerlingen om gezonde keuzes te maken.

Staatssecretaris Van Ooijen: 'Ik maak me zorgen als ik zie dat 1 op de 7 kinderen te zwaar is. Dat komt mede doordat het drinken van frisdrank onder jongeren heel normaal is en dit overal te verkrijgen is. Deze omgeving is heel veel gevraagd van jongeren, want zie maar eens aan het einde van de straat te komen zonder je tot ongezonde producten te laten verleiden. Er zijn ongelooflijk veel verleidingen. Jongeren moeten de keuze krijgen om ook gezond te eten.'

Belasting op suikerrijke dranken
Belasting op suikerrijke dranken zoals in Groot-Brittannië moet snel ingevoerd worden volgens de AVGG (Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie). Om geen of minder belasting te betalen, passen fabrikanten hun recept aan. En ze voegen minder suiker toe aan hun producten.

De suikertaks kan dus belangrijk zijn in het gezonder maken van het aanbod. En in het voorkomen van (ernstig) overgewicht en diabetes type 2. Al ruim 6 op de 10 Nederlanders willen dat frisdranken met veel suiker duurder worden gemaakt.

Van Ooijen: 'De suikertaks kan dus echt een verschil maken. En als we frisdrankgebruik kunnen verminderen, is dat al een hele stap om de suikerinname bij jongeren te beperken.'

Kamerbrief suikertaks
We zijn erg blij dat de suikertaks met gezondheid als belangrijkste doel in de kamerbrief staat. De AVGG blijft wel kritisch en zal de voortgang controleren.

Met de huidige Verbruiksbelasting geldt hetzelfde tarief voor alle dranken. Nu vinden wij dat er een volgende stap moet worden gezet: hoe minder suiker fabrikanten in hun frisdrank stoppen, hoe goedkoper hun drankje wordt. Het is tijd voor gezonde voeding!


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Diabetes Fonds
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Diabetes Fonds
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Naar een gezondere voedsel­omgeving
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 07 aug 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!