De nieuwe normen gelden hiermee voor een groot deel (ruim 40%) van alle groenteconserven.

Doperwten, wortels, de doperwten-wortel combinatie en jonge kapucijners worden zonder toegevoegd suiker en met tot 25% minder zout verwerkt. Ook maïs bevat voortaan minder zout. Tuinbonen, sperziebonen en snijbonen werden al zonder toegevoegd suiker verwerkt en bevatten voortaan eveneens minder zout. Het verder verminderen van suiker en zout volgt op de eerder gerealiseerde zoutreductie met 30% sinds 20121. Hiermee blijft de productgroep één van de best presterende in de markt.

Ruben Bringsken, voorzitter VIGEF “Onze sector maakt samen met de supermarktketens al jaren stappen om zout en suiker in onze producten te verminderen. Aan groenteconserven wordt - in tegenstelling tot wat veel mensen denken - al weinig tot geen suiker en zout toegevoegd: het eten ervan draagt voor minder dan 1% bij aan de dagelijkse inname van zout en suiker. De gezondheidswinst die we kunnen behalen door het dagelijks eten van voldoende groente staat bij ons altijd voorop. Conserven zijn vers geoogste en verwerkte seizoensproducten en daarmee een goede, lekkere en gevarieerde manier om aan de richtlijn van 250 gram groenten per dag te voldoen.”

Marc Jansen, directeur CBL: “Deze afspraak maakt deel uit van de uitvoering van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Het is een intensieve en unieke samenwerking die er toe leidt dat de suiker- en zoutvermindering schapbreed wordt doorgevoerd, waardoor vele producten verbeterd worden. We zijn blij met de stappen die wij als supermarkten met de producenten van groenteconserven hebben gezet en nu weer gaan zetten. Samen laten we zien dat de categorie blijft ontwikkelen en ook de komende jaren blijft werken aan het verminderen van zout en suiker. Na de reducties van de afgelopen jaren zien we de komende jaren dan ook met vertrouwen tegemoet.”

Breed bereik
Alle huismerkproducten en merkproducten die in Nederland te koop zijn2 vallen onder de afspraak. De nieuwe doelstellingen gaan in vanaf de oogst van zomer 2017, met een uitloop tot de oogst van september 2018. De producten met minder zout en zonder toegevoegd suiker vervangen gedurende die periode geleidelijk de oude producten.

Toekomstige vermindering van zout en suiker
Naast de zout- en suikervermindering in zomergroenten, die bijna de helft van de categorie groenteconserven vertegenwoordigen, zijn er ook plannen voor de vermindering van zout en suiker in ‘wintergroenten’, receptuurproducten en appelmoes. De suiker- en zoutreductie voor de nieuwe oogsten wordt in het najaar van 2017 bekend gemaakt.

Seizoensproducten
De groenten die Nederlanders in pot of blik kopen zijn echte seizoensproducten. Ze worden met zorg en vaak lokaal, dicht bij huis, geteeld. Verwerking vindt kort na de oogst plaats om alle goede voedingsstoffen te behouden. Bij aankomst in de fabriek worden ze gewassen, kort geblancheerd en vervolgens ingemaakt met hitte en vacuüm. Daarna worden ze bewaard in een grote voorraadkast voor levering aan de supermarkten tot na circa een jaar het volgende oogstseizoen weer aanbreekt. Door de snelle manier van verwerken blijven de vitamines en voedingswaarden behouden. Conserveringsmiddelen zijn niet nodig en worden niet toegevoegd aan groenteconserven.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Datum: 2022-07-02

Relevante artikelen ...

Continue drang om te eten vormt de basis van onze huidige obesitasepidemie De obesitasepidemie woekert voort en bedreigt onze gezondheid en kwaliteit van leven Teveel en te vaak ongezond eten verstoort de netwerken in onze h... Anders Mon, 06 Jun 2022, 06:45:06
Gezonde leefstijl belangrijk voor veel Nederlanders Afnemende bereidheid te betalen voor ongezonde medemens Bijna 70% van alle Nederlanders is voorstander van het anders organiseren van zorg om deze go... Anders Tue, 17 May 2022, 07:22:44
Criteria voor hoeveelheid zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen vernieuwd De overheid wil dat fabrikanten minder zout en suiker aan voedingsmiddelen toevoegen Dit jaar start de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPVNatio... Anders Sun, 27 Feb 2022, 07:35:01
Nog steeds te veel zoutgebruik volwassenen De hoeveelheid zout ligt ook in 2020/2021 nog ruim boven het aanbevolen maximum van 6 gram per dag Mannen en vrouwen van 31 tot en met 50 jaar in h... Anders Sun, 27 Feb 2022, 06:26:40
Daling zout, verzadigd vet en suiker in meeste voedingsmiddelen Lagere hoeveelheden zijn vooral te zien bij voedingsmiddelen waarvoor afspraken zijn gemaakt vanuit het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP)... Anders Sun, 07 Nov 2021, 07:22:05
Nederlanders over het algemeen tevreden met hun gewicht Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers Van de Nederlanders van 18 jaar of ouder met matig overgewicht was in 2018-2020 ruim de helft tevreden ... Anders Thu, 26 Aug 2021, 06:31:33

Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com