(advertentie)

De informatie is onjuist, onvolledig of ontbreekt in zijn geheel

De informatievoorziening over de studietoeslag is bij 282 gemeenten niet op orde. De informatie is onjuist, onvolledig of ontbreekt in zijn geheel. Dat blijkt uit een onderzoek bij de 345 gemeentewebsites. Studenten met een beperking die recht hebben op de studietoeslag, lopen geld mis als de informatie niet op orde is. Ieder(in) vraagt daarom aandacht voor een betere informatievoorziening op gemeentewebsites en vraagt gedupeerde studenten hun ervaring te melden.

Studietoeslag, wat is dat?
Veel studenten hebben een bijbaan om hun studie te betalen. Als je een beperking hebt of chronische ziekte, dan is bijverdienen vaak moeilijk. Als je met een medische beperking niet kunt werken naast je studie, dan kun je een studietoeslag aanvragen bij je gemeente. Dit kan studenten helpen om hun opleiding en levensonderhoud te betalen. Dit is een bedrag van ongeveer 300 euro per maand.

De studietoeslag is geen lening die terugbetaald moet worden. Je mag het geld houden en gebruiken waarvoor je wilt. Bijvoorbeeld voor kamerhuur of om de studiebeurs te verlagen.

Lobby voor de studietoeslag
Vorig jaar is Ieder(in) samen met vakbonden en studentenorganisaties een actie gestart: #PakJeToeslag. Dit leidde uiteindelijk tot een wetswijziging. De wetswijziging was een verbetering. Ieder(in) bleef echter ook haar zorgen uiten over de vindbaarheid. Want zou het geld wel bij de studenten terecht komen, zolang gemeenten de wet blijven uitvoeren?

Onderzoek naar gemeentewebsites
Ieder(in) is een onderzoek gestart over de vindbaarheid van de studietoeslag op gemeentewebsites. Er is op de websites van alle 345 gemeentes gezocht op ‘studietoeslag’ en onderzocht of de informatievoorziening van de gemeente op orde is:

128 gemeentes hadden helemaal geen informatie over de toeslag. 154 gemeentes onjuiste of onvolledige informatie. 63 gemeentes hadden de juiste informatie op hun website.

Meer dan 80% van de gemeenten hebben hun informatievoorziening over de studietoeslag dus niet op orde.

Informatievoorziening niet op orde
Nu het nieuwe studiejaar is gestart, gaan veel (aankomende) studenten op onderzoek uit over hoe ze hun studie kunnen financieren en waar ze recht op hebben. De verkeerde en ontbrekende informatie van gemeenten kan ervoor zorgen dat een student de studietoeslag niet aanvraagt of niet kan aanvragen, terwijl diegene er wel recht op heeft.

Verhalen van gedupeerden, meld je ervaring!
Wij organiseren regelmatig bijeenkomsten met studenten om te weten te komen wat er speelt. Een student meldde tijdens een bijeenkomst dat haar gemeente een aanvraagformulier weigerde te sturen voor de studietoeslag, waardoor ze geen aanvraag heeft kunnen doen (en dus ook niet in bezwaar kon gaan tegen het besluit van de gemeente). Een andere student vertelde dat zij nog midden in een aanvraag zit voor de studietoeslag. Deze duurt al zo’n twee maanden omdat er zoveel onduidelijkheid is over de procedure.

Ben je student met een beperking en is in jouw gemeente de informatievoorziening niet op orde? Of loop je aan tegen ambtenaren die onvoldoende op de hoogte zijn van de nieuwe wetgeving? En ben jij daarvan de dupe? Laat het ons weten via ons meldpunt!

Telefoon 085 – 400 70 22 | Bereikbaar dinsdag t/m vrijdag: 10.00 – 12.00 uur en 14.00 – 16.00 uur (maandag gesloten) Je kunt ook mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: Ieder(in)
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
Wat is de URL bij deze bron?: https://iederin.nl/meer-dan-80-van-de-gemeenten-hebben-informatie-over-studietoeslag-niet-op-orde/
Originele titel: Meer dan 80% van de gemeenten hebben informatie over studietoeslag niet op orde
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
Datum: 2022-09-07

Relevante artikelen ...

Op dit moment zijn er voldoende opleidingsplaatsen voor optometristen Dit blijkt uit de capaciteitsraming voor optometristen Als het aantal studenten dat begint met de opleiding optometrie gelijk blijft, zal het aantal ... Anders Thu, 08 Sep 2022, 12:49:50
Bij afname mensen zonder klachten zijn corona-zelftests minder nauwkeurig Het was al bekend dat bij het hebben van Covid-19-achtige klachten de zelftesten voldoende betrouwbaar zijn, ook voor het opsporen van de Omicron vari... Anders Mon, 11 Jul 2022, 10:29:10
Duizenden ommetjes tegen eenzaamheid Uit onderzoek blijkt dat de helft van alle Nederlanders zich regelmatig eenzaam voelt NLvoorelkaar organiseert in de week van 30 mei de Samen Om ch... Anders Tue, 31 May 2022, 11:25:07
Inzicht in lokale aanbieders gecombineerde leefstijlinterventie Elk kwartaal krijgt de kaart een update Wilt u weten welke organisaties in uw gemeente een GLI-programma aanbieden? Dat ziet u in de vernieuwde overz... Anders Sat, 26 Feb 2022, 08:15:37
112-app gelanceerd Voor veel mensen met een gehoorbeperking of een spraakbeperking biedt deze app uitkomst Afgelopen week lanceerde de Politie de nieuwe 112NL-app. Me... Anders Sat, 22 Jan 2022, 12:03:12
Twaalf gemeenten door naar halve finale in verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland Tweederde van alle gemeenten door 2200 ervaringsdeskundigen onder de loep genomen Maandag 28 juni zijn de twaalf gemeenten bekend gemaakt die nog in ... Anders Wed, 30 Jun 2021, 14:18:35

Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com