Betaalbaarheid, toegang en continuïteit van zorg en ondersteuning zijn nog lang niet op orde, laat Ieder(in) aan de Tweede Kamer weten.

Vijf jaar na de decentralisatie loopt onze achterban die levenslang en levensbreed afhankelijk is van passende zorg en ondersteuning, nog iedere dag op tegen de complexiteit in de zorg. Betaalbaarheid, toegang en continuïteit van zorg en ondersteuning zijn nog lang niet op orde, laat Ieder(in) in een brief aan de Tweede Kamer weten.

Volgende week bespreken de Kamerleden de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) voor 2019. We vragen in onze brief aandacht voor de onderstaande punten.

Stijgende premies en btw-verhoging
Ieder(in maakt zich zorgen over de betaalbaarheid van de zorg. Het kabinet neemt maatregelen om de stapeling van eigen bijdragen voor de (langdurige) zorg en ondersteuning te verminderen. De genoemde maatregelen richten zich op een deel van de eigen bijdragen voor Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo), Wet langdurige zorg (Wlz) en de Zorgverzekeringswet (Zvw). Echter: deze maatregelen dreigen grotendeels teniet te worden gedaan door de stijgende premies voor de zorgverzekering en de voorgenomen verhoging van de btw voor medicijnen, zelfzorgmiddelen, hulpmiddelen en voeding. Hierdoor zullen de (zorg)kosten voor chronisch zieken en mensen met een beperking opnieuw stijgen. In de brief aan de Kamer vraagt Ieder(in) om af te zien van de btw-verhoging.

Eigen bijdragen Wet maatschappelijke ondersteuning
Ieder(in) voorziet problemen bij de invoering van het abonnementstarief voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) door gemeenten. Dit is een vast tarief van 17,50 per vier weken voor maatwerkvoorzieningen via de gemeente, in plaats van de vaak hogere eigen bijdragen.

Zorgelijk zijn de signalen dat gemeenten op verschillende manieren proberen het abonnementstarief te omzeilen. Mensen moeten dan alsnog eigen bijdragen betalen voor voorzieningen die eigenlijk onder het Wmo-abonnementstarief vallen. Ieder(in) vraagt de Tweede Kamer en de minister nauwlettend in de gaten te houden dat gemeenten het Wmo-tarief correct uitvoeren.

Geld voor jeugdhulp ook écht voor jeugdhulp
Gemeenten hebben herhaaldelijk laten weten dat zij niet uitkomen met het geld van het rijk voor de uitvoering van de Jeugdwet. Ieder(in) wil weten wat de oorzaken en omvang de genoemde tekorten op jeugdhulp zijn.

Geld dat is bedoeld voor de ‘transformatie’ van jeugdhulp moet ook echt besteed worden aan jeugdhulp en mag niet verloren gaan in de algemene budgetten van gemeenten. Daarom vraagt Ieder(in) om het oormerken van dit geld voor jeugdhulp, zodat ook echt gewerkt kan worden aan goede toegang en kwaliteit van de jeugdhulp.

Geen verschraling of duurder maken zorgvervoer
De beschikbaarheid van zorgvervoer is essentieel voor onze achterban. Volgens recent onderzoek van Ecorys stijgt door een voorgenomen belastingmaatregel de kostprijs van rolstoelvervoer en ander zorgvervoer met bijna 14 procent. Dit zou vooral Wmo-, Wlz-, Valys- en leerlingenvervoer hard treffen. Deze kostenstijging mag niet worden neergelegd bij mensen die van dit vervoer afhankelijk zijn, waarschuwt Ieder(in). Verschraling van het aanbod van zorgvervoer is onacceptabel.