Vlissingen stuurt met haar zorgbeleid meer op geldbesparing dan op goede zorg en ondersteuning voor haar inwoners

Wachtlijsten, hulp die niet wordt toegekend, soms wordt uithuisplaatsing van kinderen als oplossing aangeboden. Vlissingen stuurt met haar zorgbeleid meer op geldbesparing dan op goede zorg en ondersteuning voor haar inwoners. Zo is te zien in de Kassa-uitzendingen van de afgelopen weken. Maar Vlissingen is niet de enige gemeente in Nederland die het VN-verdrag Handicap aan haar laars lapt. Ieder(in) vraagt hier al langer aandacht voor.

Het verhaal van Jennifer 
Het balletje ging rollen, toen Ieder(in) het verhaal van Jennifer Hoogendoorn voorlegde aan het tv-programma Kassa.  

Jennifer heeft een chronische ziekte waardoor ze moeilijk kan bewegen. Samen met haar man Edwin vroeg ze hulp aan de gemeente Vlissingen, zodat ze zelf voor haar kind kan zorgen. Het resultaat was dat de baby bijna bij een pleegmoeder werd geplaatst. Jennifer en Edwin hebben de politie ingeschakeld om dat te voorkomen.  

Ouderschapsondersteuning is een recht 
In het VN-verdrag Handicap staat dat mensen met een beperking of chronische ziekte net als ieder ander het recht hebben om een gezinsleven te hebben. Gemeenten moeten daarbij ondersteuning bieden. Maar helaas gaat dit vaak mis. Niet alleen als het gaat om ouderschapsondersteuning, maar ook voor andere complexe zorgvragen. Zo blijkt ook uit het rapport van de Nationale Ombudsman uit 2023. Wmo schiet tekort voor mensen met complexe zorgvraag – Iederin 

TV-programma Kassa maakt veel los 
Jennifer deed haar verhaal bij het tv-programma Kassa en dat heeft veel losgemaakt. Niet alleen Kassa, maar ook de vakbond FNV heeft zich vastgebeten in de zaak Vlissingen. De gemeenteraad van Vlissingen moet volgens de FNV in actie komen om de kwetsbare inwoners te beschermen tegen wanbeleid van de gemeente. Tijdens een bijeenkomst met bewoners, blijkt het verhaal van Jennifer niet op zichzelf te staan. Maar was er volgens de FNV iets structureel mis in deze gemeente. De emoties liepen hoog op. 

Er waren veel klachten over de gemeente: Mails worden niet beantwoord, dossiers raken kwijt, casemanagers vallen ziek uit en wisselen steeds en er is een gebrek aan zorg en aan zorg op maat. Het lijkt op een ontmoedigingsbeleid van de gemeente om zorg te vragen. 

Vlissingen is niet de enige gemeente in Nederland 
Ieder(in) vindt het belangrijk om ook breder te kijken. Er is niet alleen iets structureel mis in Vlissingen. Dit is nog maar het topje van de ijsberg. Het probleem speelt in heel veel gemeenten in Nederland. En dan heb je als inwoner ontzettend pech als je woont in een gemeente, die niet goed zorgt voor haar inwoners en het VN-verdrag Handicap aan haar laars lapt.  

Het mag niet uitmaken waar je woont 
In 2015 hebben gemeenten veel taken overgenomen van de rijksoverheid, meer taken, maar minder geld om het beleid uit te voeren. We zien grote verschillen in gemeenten hoe zij invulling geven aan de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.  

Iedere gemeente is bij wet verplicht goed te zorgen voor haar inwoners. Het zou als het gaat om noodzakelijke ondersteuning en voorzieningen om deel te nemen aan het sociale leven, helemaal niet uit mogen maken in welke gemeente je woont. Dat is een geval van rechtsongelijkheid. Dat moet echt anders.  

Vervolgacties  
Ieder(in) ondersteunt de acties die vakbond FNV onderneemt. En zal 14 maart aanwezig zijn in Vlissingen. Om vervolgens samen op te trekken om te zorgen dat er een landelijk kader komt voor zorg en ondersteuning. De SP heeft hier Kamervragen over gesteld.  Zodat het niet langer meer uitmaakt in welke gemeente je woont in Nederland, om noodzakelijke ondersteuning en voorzieningen te kunnen krijgen. 

Uitzendingen en publicaties 
17-02-2024  Zonder zorg: Geen passende hulp vanuit gemeente – Kassa – BNNVARA 

09-03-2024 Hulp nodig van je gemeente? Waar je woont maakt het verschil – Kassa – BNNVARA

Schrijnende verhalen over gemeente die tekortschiet: ‘Er is echt iets structureel mis in Vlissingen’ – Omroep Zeeland 

Bron: Ieder(in)