Oog voor Dementie wordt gesteund door ambassadeur en radiopresentator Frank van der Lende en organisaties als Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid

Mensen met vergevorderde dementie worden vaak beschouwd als ‘een lege huls’, alsof écht contact niet langer mogelijk is. Maar ze zíjn nog steeds mensen, met behoefte aan persoonlijk contact en verbinding. Kortom: een menselijk bestaan. Het onderzoek dat kennisinstituut Stichting Presentie onlangs uitvoerde in samenwerking met ouderenzorgorganisatie Zorgbalans liet dit duidelijk zien. Om de beeldvorming te veranderen starten zij maandag 24 oktober samen het samenwerkingsverband Oog voor Dementie.

Samenwerkingsverband
Oog voor Dementie wordt gesteund door ambassadeur en radiopresentator Frank van der Lende en organisaties als Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid. Waar andere organisaties en onderzoeken focussen op beginnende dementie, richt dit samenwerkingsverband zich juist op degenen met vergevorderde dementie. Maar liefst één op de vijf Nederlanders krijgt deze ziekte. Nu we met zijn allen steeds ouder worden, kunnen we niet langer om de problematiek rondom dementie heen. De impact van dementie op de maatschappij zal alleen maar groter worden, met op dit moment zo’n 290.000 patiënten en een verwachte verdubbeling in 2050. 

Menselijke aanpak
Essentieel voor een meer persoonlijke en mensgerichte vorm van zorg is waarborgen dat zorgmedewerkers, mantelzorgers en beleidsmakers de mensen áchter deze ziekte blijven zien. Hierdoor wordt niet alleen betere begeleiding mogelijk voor degenen met vergevorderde dementie, maar maakt men ook de weg vrij voor een aantrekkelijker imago als het gaat om werken in de zorg. Nu belangrijker dan ooit, met het huidige personeelstekort.  

Tamara Pieterse, bestuurder Zorgbalans: “We willen het beeld dat er heerst over mensen met vergevorderde dementie nuanceren en verrijken. In onze eigen omgeving, de media en in het maatschappelijke en politieke debat. Blijf kijken, luisteren en waardeer de interactie in het moment, zonder voorbij te gaan aan het verlies. Dementiezorg vraagt bij uitstek om een menselijke aanpak, afgestemd op de behoefte van een ander, waarbij verbinding tussen alle betrokkenen essentieel is.” 

Dementie van binnenuit
Oog voor Dementie lanceerde maandag 24 oktober een campagne om extra awareness te creëren rondom dit onderwerp. Door middel van online inspiratie en informatie wordt er gewerkt aan het verder ontwikkelen van de persoonlijke zorg voor mensen met vergevorderde dementie, met relationeel werken als sleutel. Ook roept Oog voor Dementie op om een pleidooi te ondertekenen, dat vraagt om meer te investeren in díe zorg en begeleiding. Voorbeelden van hoe dit er in de praktijk uit kan zien zijn te vinden in het boek Dementie van binnenuit, dat voortkwam uit het genoemde onderzoek en staan op de website van Oog voor Dementie. 

Ambassadeur
Frank van der Lende: “Ik ben ambassadeur geworden van Oog voor Dementie omdat ik het belangrijk vind meer aandacht en kennis over deze ziekte te verspreiden, vooral bij de jeugd. Voordat mijn eigen vader deze diagnose kreeg, wist ik niet veel over dementie. Dat je vergeetachtig wordt, maar niet dat het dodelijk is. En ik had ook geen idee dat het nog jonge mannen zoals mijn vader ook zou kunnen overkomen. Door meer kennis over dementie te delen, gaan we elkaar beter begrijpen. Die verwarde man in de supermarkt kan misschien jouw hulp gebruiken. Soms is het zo simpel als even iemand vastpakken of een knuffel geven. Dat soort steun had mijn vader en mij ook ontzettend geholpen.”

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: Oog voor Dementie / Natasja Wielandt
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Oog voor Dementie
Wat is de URL bij deze bron?: https://oogvoordementie.nl/werkwijze/
Originele titel: ‘Oog voor Dementie’ pleit voor een humanere kijk op dementiezorg
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2022-10-24


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com