De Patiëntenfederatie wijst de Kamer erop dat uit onderzoek blijkt dat patiënten met leefstijl aan de slag willen

De tijd is rijp om serieus werk te maken van leefstijl als onderdeel van behandeling in de zorg. Patiënten zijn er klaar voor en willen aan de slag met leefstijl als onderdeel van en voor een gezond leven. Het is nu aan de politiek om leefstijl echt op de agenda van de zorg te zetten. Dat is de strekking van een brief van Patiëntenfederatie Nederland aan de Tweede Kamer. Die spreekt aankomende week over leefstijl als onderdeel van zorg.

De Patiëntenfederatie wijst de Kamer erop dat uit onderzoek blijkt dat patiënten met leefstijl aan de slag willen. Ze staan er positief tegenover, maar verwachten wel dat zorgverleners zoals de huisarts, leefstijl op de behandelagenda zetten.

Uit de brief: “Toepassing van leefstijl in de zorg kan de gezondheid en het welbevinden van mensen verbeteren. Daarvoor is het noodzakelijk dat we leefstijl als een serieuze behandeloptie zien. Eén in plaats van of indien nodig in combinatie met zorg en behandelopties, zoals we die al langer kennen, zoals diagnostiek, farmacotherapie, ingrepen etcetera.

Onderzoek Preventie in de zorg
“Uit het onderzoek Preventie in de zorg van Patiëntenfederatie Nederland blijkt dat patiënten positief oordelen over de invloed van een gezonde leefstijl en er voor open staan. De rapportage laat zien dat ‘patiënten er klaar voor zijn’, wat een mooie en belangrijke uitgangspositie is. Maar we zien ook dat er nog veel werk aan de winkel is. Het positief oordelen over leefstijl in de zorg is een goed begin, maar nog niet per definitie ook een goed resultaat. En wordt het gesprek over leefstijl tijdig gevoerd? En door wie? Uit de rapportage blijkt dat er nogal eens sprake is van eerst verergering van de klachten voordat de optie van een leefstijlprogramma besproken en ingezet wordt.”

Rapportage Preventie


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Patiëntenfederatie Nederland
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Patiëntenfederatie Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Pak nu door met leefstijl in de zorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 11 dec 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!