Asielzoekers kunnen altijd, 24 uur per dag, een huisarts bereiken

Asielzoekers op de handhavings- en toezichtslocatie (htl) van het COA in Hoogeveen hebben over het algemeen goed toegang tot de gezondheidszorg. Er is altijd (24/7) een huisarts bereikbaar. Met andere zorgaanbieders zijn er goede afspraken over doorverwijzing als dat nodig is. Er zijn daardoor geen structurele tekortkomingen in de kwaliteit en de toegankelijkheid van de zorg.

Dat schrijft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De inspectie ziet dat de woonbegeleiders van het COA oog hebben voor de gezondheid van bewoners. En voor signalen die op problemen kunnen duiden. Wel bestaat het risico dat de strikte regels op de htl vertragend of belemmerend zijn bij de toegang tot de zorg.

De inspectie verwacht dat de medewerkers daar alert op blijven. Zelfs in situaties waarin asielzoekers problemen veroorzaken, moet de toegang tot zorg gegarandeerd blijven.

Op de htl wonen asielzoekers die eerder in een regulier asielzoekerscentrum overlast hebben veroorzaakt. De IGJ deed er onderzoek in september 2022, kort na een signaal van de Inspectie Justitie en Veiligheid dat er op de htl mogelijk belemmeringen voor asielzoekers zouden zijn voor de toegang tot de gezondheidszorg.

Huisartsenzorg
De asielzoekers kunnen altijd, 24 uur per dag, een huisarts bereiken. De htl-bewoners weten ook goed hoe zij bij een arts terecht kunnen. Op het reguliere asielzoekerscentrum direct naast de htl is vier dagen per week overdag een arts aanwezig. Ook zijn er doordeweeks een doktersassistent en minstens één verpleegkundige. In het weekend en ’s avonds is huisartsenzorg telefonisch bereikbaar. Voor zaken die minder haast hebben is er twee middagen per week een telefonisch spreekuur. Als het nodig is wordt een tolk ingeschakeld.

Andere zorg
Voor andere gezondheidszorg is er intensieve samenwerking met verschillende zorgaanbieders. Zo komt er een tandartsbus naar het asielzoekerscentrum. Voor asielzoekers die dat nodig hebben is er thuiszorg, die ook medicijnen kan uitdelen. Voor psychische zorg zijn er afspraken met een gespecialiseerd centrum. Dat geldt ook voor verslavingszorg.

Publicaties
Inspectierapport Handhaving en Toezichtlocatie COA, Hoogeveen

Bron: IGJ


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 04 feb 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!