Maar 100 procent zekerheid bestaat niet, en verbeteringen zijn nog mogelijk

Flexibele endoscopen die patiënten via hun anus of mond krijgen ingebracht voor diagnostiek of het behandelen van maag, darmen of lever, worden zo goed mogelijk schoongemaakt. Na gebruik bij de ene patiënt wordt de endoscoop gereinigd, gedesinfecteerd en gedroogd voor gebruik bij een andere patiënt. Ziekenhuizen en particuliere klinieken hebben dit proces op hoofdlijnen goed op orde. Maar 100 procent zekerheid bestaat niet, en verbeteringen zijn nog mogelijk. 

Dat blijkt uit onderzoek door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De inspectie keek bij 12 ziekenhuizen, een steekproef uit 72 ziekenhuizen. En bij alle 5 particuliere klinieken die MDL-endoscopen gebruiken.

Grote gezondheidswinst, zorgvuldig proces
Het gebruik van endoscopen levert grote gezondheidswinst op voor patiënten. Ze zijn niet meer weg te denken uit de gezondheidszorg. De flexibele endoscoop komt tijdens het gebruik in aanraking met micro-organismen (zoals bacteriën en virussen) in het maagdarmkanaal van de patiënt. Voorkomen moet worden dat materiaal of micro-organismen van de patiënt in of op de endoscoop achterblijven en worden overgebracht naar een andere patiënt. Daarom worden endoscopen met moderne apparatuur schoongemaakt, gedesinfecteerd en gedroogd. In die apparaten zijn al controles ingebouwd. Toch kunnen de controles daarná soms nog beter. Ook moet verouderde apparatuur tijdig vervangen worden. Vuile en schone endoscopen moeten altijd goed van elkaar gescheiden blijven.

Zorgaanbieders gaan voor kwaliteit en veiligheid
De inspectie heeft er vertrouwen in dat alle ziekenhuizen en particuliere klinieken eraan werken om het proces van reinigen, desinfecteren en drogen van de flexibele endoscopen volgens de voorschriften uit te voeren, te controleren en te borgen. Maar zelfs als dit proces optimaal wordt uitgevoerd, blijft er toch altijd een infectierisico bestaan. Daarom blijft de inspectie het belang van continue kwaliteitsbewaking en -verbetering benadrukken.

Publicaties
Rapportage reiniging en desinfectie van flexibele endoscopen

Bron: IGJ


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 18 apr 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!