De forensische geneeskunde staat onder grote druk vanwege een groeiend tekort aan forensisch artsen

Per 1 september start het Nivel samen met Panaxea, een onderzoeksorganisatie gericht op zorginnovatie, onderzoek naar taakherschikking in de forensische geneeskunde. Dit project, door ZonMw gefinancierd, duurt 18 maanden en brengt in kaart welke taken op welke wijze onder welke omstandigheden door welke zorgprofessional kunnen worden uitgevoerd. Hierbij spelen ook vragen op welke wijze dit georganiseerd kan worden en onder welke omstandigheden dit al dan niet kan worden gedaan, zonder in te boeten aan kwaliteit van zorg. De uitkomsten van het onderzoek bieden handvatten voor toekomstige initiatieven tot het oplossen van capaciteitsproblemen in de zorg door middel van taakherschikking.

De forensische geneeskunde staat onder grote druk vanwege een groeiend tekort aan forensisch artsen. Andere zorgprofessionals, zoals basisartsen, verpleegkundig specialisten of physician assistents, kunnen mogelijk taken overnemen van forensisch artsen om deze zorg toegankelijk te houden. Maar ook voor deze beroepsgroepen geldt krapte op de arbeidsmarkt.

Mixed methods aanpak voor het bepalen van de meerwaarde van taakherschikking
Het onderzoek naar taakherschikking in de forensische geneeskunde beoogt oplossingsrichtingen te bieden hoe om te gaan met de personeelskrapte in deze sector. Een bijkomend doel is de mogelijke (meer)waarde te bepalen van taakherschikking voor het oplossen van het capaciteitsprobleem in algemenere zin. Hiertoe onderzoeken en wegen we succesfactoren, belemmeringen, risico’s en effecten van taakherschikking op de huidige organisatie van de forensische geneeskunde. Ook worden uitkomsten en geleerde lessen van pilotstudies betrokken bij het onderzoek. Tijdens het project worden de verschillende stappen en de resultaten daarvan besproken met het forensisch geneeskundig werkveld. De bevindingen uit het onderzoek dienen als handvatten voor toekomstige aanpak van capaciteitsproblemen door middel van taakherschikking.

Potentieel waardevolle taakherschikkingsinitiatieven voor het brede zorgveld
Dit onderzoek resulteert in een aantal doorgerekende en met het veld afgestemde taakherschikkingsscenario’s die kunnen worden ingezet voor het oplossen van het capaciteitsprobleem binnen de forensische geneeskunde

Bron: Nivel


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Nivel
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Start onderzoek naar taakherschikking in de forensische geneeskunde
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 30 aug 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!