De instroom zou verhoogd moeten worden naar bijna 700 personen

De vraag naar logopedisten neemt in Nederland nog steeds verder toe, daar tegenover staat dat het aantal studenten dat zal starten met de opleiding in de komende jaren naar verwachting niet verder zal toenemen. Dit blijkt uit de capaciteitsraming voor logopedisten uitgevoerd door het Nivel in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NVLF) en Landelijk Overleg Opleidingen Logopedie (LOOL). Het Nivel geeft daarbij inzicht in mogelijke oplossingsrichtingen om te zorgen dat we genoeg logopedisten blijven houden.

Met inzet van ons capaciteitsramingsmodel, een rekenmodel ontwikkeld door het Nivel en het Capaciteitsorgaan, onderzochten we de benodigde capaciteit van logopedisten over 10 jaar. Als oplossingsrichtingen voor het verwachte tekort dat hieruit voortkwam, hebben we gekeken naar de opleidingsinstroom, het verhogen van de deeltijdfactor en het verhogen van de efficiency.

Oplossingen als verhogen van instroom, efficiency of deeltijdfactor zijn niet afdoende
Momenteel starten rond de 550 personen per jaar met de opleiding logopedie. Deze instroom zou verhoogd moeten worden naar bijna 700 personen, als we uitgaan van het meest beleidsarme scenario. Gegeven de verwachting dat in de toekomst het aantal studenten aan het hbo met 19% zal gaan afnemen, is dit niet haalbaar. Bij de andere oplossingsrichtingen is gekeken naar het verhogen van de deeltijdfactor en het verhogen van de efficiency. Deze beide oplossingen kunnen ook niet het hele tekort aan logopedisten teniet doen. 

Pakket aan maatregelen die elkaar versterken nodig
De oplossingsrichtingen op zichzelf kunnen het tekort aan logopedisten niet oplossen. Daarom bevelen we aan om in te zetten op een combinatie van verschillende oplossingsrichtingen:

  • De opleidingsinstroom zo veel mogelijk op peil houden.
  • Logopedisten proberen positief te stimuleren om meer uren te gaan werken.
  • De efficiency in het werkproces te verhogen met behoud van de aantrekkelijkheid van het vak, door het verminderen of herschikken van administratieve lasten en het inzetten van innovatieve behandelmethoden zoals hybride zorg.
  • De arbeidsvoorwaarden voor logopedisten (met name in de eerste lijn) verbeteren.

Bron: Nivel


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Nivel
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Pakket van maatregelen nodig om verwachte tekort logopedisten aan te pakken
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 16 jan 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!