Veel schildklierpatiënten moesten gedwongen overstappen van Thyrax naar een ander merk levothyroxine.

Als gevolg ervaren patiënten van de gedwongen overstap meer klachten, en werken en sporten zij minder. Mensen met een hoge dosis (>100µg) lopen het risico op overdosering. Dit blijkt uit onderzoek van het NIVEL.

Begin 2016 ontstonden tekorten van het schildklierhormoon Thyrax® Duotab (levothyroxine) door verplaatsing van de productie van Nederland naar Duitsland. Hierdoor moesten veel patiënten overstappen op een ander merk levothyroxine.

Risico op overdosering
Van de patiënten die voor de overstap goed waren ingesteld en daarom op een zelfde dosis overstappen naar het nieuwe middel heeft ruim 30% na de overstap een te lage bloedwaarde (de zogenaamde TSH-waarde). Dit duidt, ondanks dat overgestapt is op eenzelfde dosering, op een overdosering van het nieuwe middel. Dit effect is het sterkst voor patiënten die voor de overstap meer dan 100µg Thyrax gebruikten. Internist-endocrinoloog Eric Fliers, voorzitter van de klankbordgroep: “Wij dachten vooraf: het valt waarschijnlijk wel mee. Maar we zien nu toch dat het niet meevalt”.

Patiënten ervaren meer klachten en werken en sporten minder
Ruim een kwart van de patiënten voelt zich na de overstap slechter dan voor de overstap. Voor de overstap verzuimde 5% van de patiënten in de voorafgaande 6 weken van (vrijwilligers)werk. Twaalf weken na de overstap geeft 11% van de patiënten in de afgelopen 6 weken te hebben verzuimd. Ook zegt 53% van de patiënten na de overstap minder te kunnen sporten door klachten van hun schildklieraandoening, tegenover 38% voor de overstap.

NIVEL-onderzoeker Liset van Dijk: “Drie maanden na de overstap is zien we nog steeds dat minder mensen werken en sporten en meer mensen van hun werk verzuimen. De overstap van Thyrax naar een ander merk heeft voor een deel van de patiënten behoorlijk grote gevolgen”.

350.000 Thyrax-gebruikers
In Nederland hebben 500.000 mensen een schildklieraandoening. Hiervan gebruikten ruim 350.000 patiënten in 2015 het schildklierhormoon levothyroxine van het merk Thyrax. Overstappen naar een ander merk levothyroxine is niet zonder gevolgen voor patiënten. De meeste patiënten (90%) stapten over van Thyrax naar de merken Euthyrox of levothyroxine TEVA.

Bronnen
Voor dit onderzoek werd gebruik gemaakt van lab-uitslagen van ruim 2000 patiënten met een schildklieraandoening uit NIVEL Zorgregistraties Eerste Lijn in de periode januari tot september 2016. Daarnaast werd er met behulp van vragenlijsten onder 150 patiënten met een schildklieraandoening die overstapen de ervaren klachten en de effecten op werk en vrije tijd in kaart gebracht. Dit gebeurde op drie momenten: voor de overstap, zes weken na de overstap en twaalf weken na de overstap.

Het onderzoek was een initiatief van Schildklier Organisatie Nederland (SON) en de Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie (NVE) en werd in opdracht van het ministerie van VWS mogelijk gemaakt door ZonMw. Het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) en het PHARMO instituut voerden het onderzoek uit.

Bron: Nivel


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 19 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!