Zo blijkt opnieuw dat de mentale gezondheid van jongeren is afgenomen en dat uitgestelde zorg door de coronapandemie negatieve gevolgen heeft gehad voor de gezondheid

De meest recente literatuurstudie van het Nivel en het RIVM naar de gezondheidseffecten van de coronapandemie toont opnieuw aan dat het voor beleidsmakers belangrijk is om tijdens een pandemie ook zicht te krijgen op mogelijke neveneffecten van beleid op volksgezondheid en -welzijn. In hun beleidsvoering kunnen zij hier dan rekening mee houden.

De resultaten van deze recente literatuurstudie komen overeen met de eerdere twee binnen de Integrale Gezondheidsmonitor COVID-19.

Bevestiging eerdere resultaten
Zo blijkt opnieuw dat de mentale gezondheid van jongeren is afgenomen en dat uitgestelde zorg door de coronapandemie negatieve gevolgen heeft gehad voor de gezondheid. Ook bekrachtigt het onderzoek dat een deel van de mensen na een coronabesmetting lange tijd klachten houdt en dat de coronapandemie een negatief effect had op het sociale functioneren van mensen. Sommige groepen werden hierbij harder geraakt. De negatieve gevolgen van de pandemie waren het grootst bij groepen die voor de pandemie al kwetsbaar waren, zoals mensen met een lager inkomen en mensen met bestaande gezondheidsproblemen.

Over het onderzoek
De bestudeerde onderzoeken betreffen vooral (de eerste helft) van 2021. Er is weinig wetenschappelijke literatuur gevonden over 2022. Daardoor is er nog weinig bekend over de langetermijneffecten van de pandemie. Het literatuuronderzoek is onderdeel van de Integrale Gezondheidsmonitor COVID-19 van het Netwerk Gezondheidsonderzoek bij Rampen (GOR). Dit netwerk bestaat uit het Nivel, het RIVM, het Nationaal Psychotrauma Centrum ARQ, de lokale GGD’en en GGD GHOR Nederland. Het project wordt namens het ministerie van VWS gesubsidieerd door ZonMw (Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie).

Bij het Nivel valt dit onderzoeksproject binnen het onderzoeksprogramma Rampen en Milieudreigingen van programmaleider prof. dr. Michel Dückers.

Bron: Nivel



Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Nivel
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nieuw literatuuronderzoek naar gezondheidseffecten coronapandemie bevestigt belang inzicht in neveneffecten van de pandemie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 17 feb 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!