Fijnstofuitstoot vervuilt de lucht en zorgt voor gezondheidsproblemen

Houtkachels en open haarden zijn nog veel vervuilender voor de lucht dan gedacht. Ze zijn verantwoordelijk voor 23 procent van de uitstoot van fijnstof in Nederland. Eerder werd nog uitgegaan van 10 procent. Dat kwam aan het licht door een nieuwe rekenmethode van het RIVM, melden verschillende media.  

Fijnstofuitstoot vervuilt de lucht en zorgt voor gezondheidsproblemen. Je kunt gaan hoesten, benauwd worden en pijn op de borst krijgen. Ook veroorzaakt luchtvervuiling astma, COPD en longkanker. “Houtrook is ongezond. Dat blijkt eens te meer uit deze nieuwe cijfers van het RIVM”, zegt directeur Michael Rutgers van Longfonds. “Er zijn 1,2 miljoen mensen met een longziekte, daarvan geven 750.000 aan regelmatig benauwd te zijn door houtrook. Hier blijven we aandacht voor vragen, want daar zijn maar weinig mensen zich van bewust.” 

“Op wat voor manier je ook stookt: er komt fijnstof vrij. En als die rommel in je longen komt, is dat slecht voor je gezondheid. Voor de stoker zelf, voor je kinderen en voor je buren. Daarom zeggen wij ook: stook niet! Want er zijn legio gezondere manieren om je huis warm te houden", zegt Rutgers.  

Houtrookvrije wijken 
Longfonds vindt dat er sneller en effectievere maatregelen moeten worden genomen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Daarbij roepen we de overheid op een actieve rol te nemen om kwetsbare groepen – zoals mensen met een longziekte en kinderen – extra te beschermen. “Alternatieve manieren om op een gezonde manier je huis te verwarmen moeten veel meer worden aangemoedigd. Er loopt nu bijvoorbeeld een pilot vanuit het Schone Lucht Akkoord om zogenoemde houtrookvrije wijken te realiseren. Daar zijn wij groot voorstander van”, aldus Rutgers.  

Luchtvluchtelingen 
Naast houtrook zijn bijvoorbeeld ook wegverkeer, industrie en intensieve veehouderij veroorzakers van luchtvervuiling. Maar liefst een kwart van alle mensen met een longziekte heeft wekelijks last van luchtvervuiling, blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut Nivel (factsheet).  Bij twee op de drie mensen met een longziekte leidt luchtvervuiling tot gezondheidsklachten zoals benauwdheid, hoesten, geprikkelde slijmvliezen of een lagere longfunctie. Eén op de acht longpatiënten (12 procent) overweegt vanwege slechte luchtkwaliteit wel eens te verhuizen. 

‘Dit is echt zorgelijk’, zegt directeur Michael Rutgers van Longfonds. ‘Het gaat hier om tienduizenden mensen die zoveel last hebben van luchtvervuiling dat ze zouden willen verhuizen naar gezonde lucht. We hebben dus te maken met luchtvluchtelingen. Dat kan en mag niet zo zijn in Nederland.’ 

Gezonde lucht is van levensbelang
Je kunt letterlijk doodziek worden door ongezonde lucht (door bijvoorbeeld houtstook). Elk jaar overlijden in ons land 12 duizend mensen vroegtijdig door ongezonde lucht. Gemiddeld leef je 13 maanden korter door luchtvervuiling. Gezonde lucht is dus echt van levensbelang!