Op de website van het Rijksvaccinatieprogramma zijn de veranderingen uitgelegd. Ook is precies te bekijken wat voor welk geboortejaar verandert

Vanaf 2025 verandert het vaccinatieschema van het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen. Het gaat om de verandering van vier vaccinatiemomenten. Hierdoor worden kinderen nog beter beschermd tegen infectieziekten, zoals mazelen en kinkhoest.

Welke vaccinatiemomenten veranderen in 2025?
  • De laatste DKTP(difterie kinkhoest tetanus polio)-Hib(haemophilus influenzae type b)-HepB(hepatitis B)- en pneumokokkenvaccinaties krijgen kinderen voortaan met 12 maanden, in plaats van 11 maanden. Deze prikken beschermen tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, haemophilus influenza type b, hepatitis B en pneumokokken.
  • De 2e BMR(bof, mazelen,rodehond)-prik krijgen kinderen voortaan op de leeftijd van 3 jaar, in plaats van 9 jaar.  Deze prik beschermt tegen bof, mazelen en rodehond.
  • De DKT(difterie, kinkhoest en tetanus)-prik krijgen kinderen voortaan op de leeftijd van 5 jaar. Dit was een DKTP-prik op de leeftijd van 4 jaar. Daarin zat ook bescherming tegen polio, maar dat is op deze leeftijd niet nodig. De DKT-prik beschermt tegen difterie, kinkhoest en tetanus. 
  • De DTP(Dyfterie tetanus Polio)-prik krijgen kinderen voortaan op de leeftijd van 14 jaar, in plaats van 9 jaar. Deze prik beschermt tegen difterie, tetanus en polio.

Op de website van het Rijksvaccinatieprogramma zijn de veranderingen uitgelegd. Ook is precies te bekijken wat voor welk geboortejaar verandert.

Advies vaccinatieschema
Deze vaccinatiemomenten veranderen op advies van de Gezondheidsraad (GR(groepsrisico)). De staatssecretaris van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport had de GR gevraagd om het schema van het Rijksvaccinatieprogramma te evalueren. De GR adviseert om alle vaccinaties te behouden en een aantal vaccinatiemomenten te verschuiven.

De jeugdgezondheidsorganisaties en het RIVM zijn druk bezig met het organiseren van de nieuwe vaccinatiemomenten. Ouders ontvangen vanzelf een uitnodiging voor de nieuwe vaccinatiemomenten. Zij hoeven daar zelf niets voor te doen.

Bron: RIVM