De vakjury is onder de indruk van de benadering van de winnende gemeente: “Toegankelijkheid zit echt in het DNA van Oude IJsselstreek

Oude IJsselstreek is woensdag 9 oktober tijdens de feestelijke uitreiking in Utrecht uitgeroepen tot de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. De vakjury, onder voorzitterschap van algemeen directeur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) Leonard Geluk, koos de winnaar uit de drie finalisten van de publieksrondes.

De vakjury is onder de indruk van de benadering van de winnende gemeente: “Toegankelijkheid zit echt in het DNA van Oude IJsselstreek. Het is bewonderenswaardig dat ze 15 kernen, ieder met hun eigen cultuur, bij deze visie weten te betrekken. Zo zijn er in de hele gemeente, in samenwerking met lokale ondernemers, meer dan 100 opengestelde toiletten gerealiseerd. De geest van het Achterhoekse ‘noaberschap’ is overal te zien en te voelen.”

Rotterdam kreeg van de jury de Rick Brink Aanmoedigingsprijs toebedeeld. De jury is erg onder de indruk van de inspanningen van deze grote gemeente om de stad voor al haar inwoners zo toegangelijk mogelijk te maken. “Rotterdam heeft, zoals dat past bij de stad, een hele actiegerichte houding ten opzichte van toegankelijkheid. Met deze prijs moedigen we de gemeente aan nog een extra stap te zetten.”

Gemeente Oude IJsselstreek nu trots en blij, morgen weer aan het werk
Wethouder van Inclusie Janine Kock is verguld met de titel Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland: “Hier staat een trotse wethouder. Niet alleen op de winst, maar vooral op de inwoners met wie we zo goed samenwerken. Iedereen hier weet; we scoren geen 10. We zijn er nog niet, we blijven samen werken aan toegankelijkheid in onze gemeente. We zorgen ervoor dat de lijntjes tussen gemeente en ervaringsdeskundigen, zoals de stichting Onbeperkt Meedoen, kort blijven. We luisteren niet alleen, we ondernemen ook zo snel mogelijk actie als zij aangeven dat het nodig is. Het helpt enorm als ervaringsdeskundigen wijzen op wat beter kan. Dat opent de ogen en zorgt zo voor bewustwording. Projecten als een prikkelarme kermis en lessen voor scootmobielgebruikers zorgen er echt voor dat mensen makkelijker mee kunnen doen in onze gemeente.”

Aanmoedigingsprijs vernoemd naar Rick Brink
De aanmoedigingsprijs is bij deze editie van de verkiezing vernoemd naar Rick Brink, oud-minister van Gehandicaptenzaken. Ook was hij actief als raadslid in de gemeente Hardenberg toen die gemeente de eerste editie van de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente (2018) won. Tijdens de editie van 2021 was Rick lid van de vakjury en ook dit keer zou hij daaraan deelnemen. Rick overleed onverwachts op 11 mei 2024, hij werd 38 jaar. Om zijn enorme inzet en betekenis voor een toegankelijker Nederland te eren is de aanmoedigingsprijs van deze verkiezing, die hem zo nauw aan het hart lag, naar hem vernoemd.

Namens de familie Brink laat zus Annelies Overweg-Brink weten vereerd te zijn: “Rick heeft zich maatschappelijk altijd enorm ingezet op het onderwerp toegankelijkheid. Dat begon heel lokaal, in onze eigen woonplaats Hardenberg. Een samenleving waar iedereen echt mee kan doen, dat was voor hem een persoonlijke drijfveer. Het is prachtig dat de aanmoedigingsprijs, een onderscheiding helemaal in de geest van dat streven, vanaf vandaag zijn naam draagt. Een mooier eerbetoon kunnen wij ons niet voorstellen.”

Namens de gemeente Rotterdam laat Willem Philipsen, beleidsadviseur Rotterdam Onbeperkt, weten: “Wij vinden het ontzettend eervol om de Rick Brink Aanmoedigingsprijs te verdienen. Zelf heb ik vorig jaar Rick leren kennen. Heel bijzonder om namens de gemeente deze prijs in zijn naam te ontvangen. En we nemen het advies van de jury ter harte: we blijven met toegankelijkheid aan de slag gaan. Niet lullen maar poetsen!”
 
Van 345 gemeenten naar 1 winnaar
Alle 342 gemeenten in Nederland en de drie bijzondere gemeenten in Caribisch Nederland, deden mee aan de verkiezing. Vanaf de start in juni hebben duizenden Nederlanders hun stem laten horen. In de eerste ronde werden gemeenten op hun toegankelijkheid beoordeeld. De 10 gemeenten met de beste beoordelingen gingen door naar de tweede ronde. In september koos het publiek in de tweede stemronde de drie finalisten: de gemeenten Rotterdam, Oude IJsselstreek en Sittard-Geleen.

In de finale bepaalde een vakjury de winnaars. De vakjury bestond uit uit Leonard Geluk (algemeen directeur VNG), Guusje ter Horst (voormalig bestuurlijk aanjager VWS-programma Doe Onbeperkt Mee en voormalig minister van BZK), Cas Wolters (ervaringsdeskundige, basisschooldocent en oud-deelnemer Heel Holland Bakt), Illya Soffer (directeur Ieder(in)) en Romke de Vries (ervaringsdeskundige en voormalig rechter). De jury ging op locatiebezoek bij de finalisten en beoordeelde de gemeenten op hun fysieke, sociale en informatietoegankelijkheid.

Eerder gingen ook zes geheime gasten, allemaal ervaringsdeskundigen, anoniem en onaangekondigd langs bij de 10 halve finalisten, om de toegankelijkheid in de gemeente zelf te ervaren. De geheime gasten zijn vandaag ook bekend gemaakt: Nik van Hoogstraten, Titia Hoogendoorn, Eva Westerhoff , Thomas Brummer, Ilse van de Burgwal en Nico Smits. Hun verslagen zijn hier terug te lezen.
 
Winnende gemeenten gelauwerd
Uit de handen van vertegenwoordigers van de gemeente Stein, de vorige winnaar van de verkiezing, ontving Oude IJsselstreek het symbolische plaatsnaambordje ‘Meest Toegangelijke Gemeente van Nederland’. Daarnaast ontvingen zowel Oude IJsselstreek als Rotterdam als prijs een kunstwerk, gemaakt door Brenda van Vliet. Zij werkt sinds 2015 bij Galerie Atelier Herenplaats in Rotterdam, een centrum voor kunstenaars met een bijzonder verhaal. Het centrum is in 1991 opgericht om plaats te bieden in de kunstwereld aan mensen met een verstandelijke beperking of psychiatrische achtergrond. Het kunstwerk van Van Vliet is bedoeld om in de openbare ruimte aandacht te vragen voor het onderwerp toegankelijkheid.

Bron: VNG