Brenda Penninx, hoogleraar psychiatrische epidemiologie bij Amsterdam UMC, heeft jarenlange ervaring op het gebied van onderzoek naar depressie en angststoornissen
Brenda Penninx vertelt in de nieuwe podcast Stress Navigation over haar onderzoek op het grensvlak van mentale en lichamelijke gezondheid en haar nieuwe focus op stress in het dagelijks leven. Brenda Penninx, hoogleraar psychiatrische epidemiologie bij Amsterdam UMC, heeft jarenlange ervaring op het gebied van onderzoek naar depressie en angststoornissen. Zij vertelt hoe deze complexe mentale stoornissen een biopsychosociale oorsprong hebben en over haar enthousiasme voor multidisciplinair onderzoek. Stress in Action is zo’n multidisciplinair onderzoeksproject waarin stress in het dagelijks leven centraal staat. Wat doet stress in het dagelijks leven met je? En hoe kunnen we stress beter in kaart brengen, meten, begrijpen en daarop ingrijpen?
In de aflevering ‘Brenda Penninx over angst, depressie en stressonderzoek’ (verscheen op 5 november 2024) vertelt Penninx over onderzoek op het grensvlak van mentale en lichamelijke gezondheid. “Ik denk dat je niet kunt spreken van gezondheid zonder mentale gezondheid.” We spreken over erfelijkheid van psychische aandoeningen, de complexiteit van mentale stoornissen, het belang van interdisciplinair onderzoek, de link van onderzoek met de kliniek, nieuwe technologieën, ervaring met cohortstudies zoals NESDA en praten we verder over Stress in Action.
NESDA is de Nederlandse Studie naar Depressie en Angst. Een langlopend cohortonderzoek naar depressie en angst bij een grote groep mensen die we lange tijd volgen. Sinds 2004 volgen NESDA onderzoekers meer dan 2000 personen in verschillende onderzoeksmetingen. Het belangrijkste doel van NESDA is om de factoren in kaart te brengen die van invloed zijn op het ontstaan en het beloop van angst en depressie.
Stress in Action is een onderzoeksproject waarin zeven Nederlandse universiteiten en UMC’s samenwerken in een langlopend onderzoek naar stress. Stress kan een bedreiging zijn voor onze gezondheid. Met moderne meet- en analysetechnieken brengt het consortium (de onderzoeksgroep) de emotionele, cognitieve, biologische en gedragsmatige reacties op stress in het dagelijks leven in kaart.
Stress in Action heeft in 2022 een Zwaartekrachtsubsidie ontvangen van de Nederlandse Wetenschappelijke Organisatie (NWO) en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Stress in Action is in 2023 begonnen aan het opbouwen van het consortium en het opzetten van het onderzoek om haar ambitieuze doelen de komende tien jaar waar te maken. Momenteel werken we met 85 consortiumleden aan verschillende thema’s en projecten, vanuit vier verschillende invalshoeken aan een prachtig en ambitieus doel. In grootschalige bevolkingsstudies onderzoeken wij welke omgevings- en persoonsfactoren stress beïnvloeden en hoe stress kan leiden tot psychische en cardiometabole ziekten. Met de nieuwe kennis worden methoden ontwikkeld om stress in het dagelijks leven te volgen en te reduceren en hiermee het ontstaan van stress- gerelateerde ziekten te voorkomen.
De podcast Stress Navigation is een initiatief van Stress in Action. We publiceren afleveringen in het Engels en in het Nederlands. De Nederlandse afleveringen worden begeleid door Myrte Schoenmakers, PhD kandidaat op de afdeling Biologische Psychologie bij de VU Amsterdam. De Engelse afleveringen worden begeleid door Marcos Ross, PhD kandidaat op de afdeling Psychiatrie bij Amsterdam UMC. De productie van de podcast en communicatie is in handen van Anouk
Weverling.
Bron: Stress in Action