Dementie treft in Nederland op dit moment ruim 300.000 mensen, en dat aantal blijft stijgen

Het Alzheimer Centrum Limburg (Maastricht UMC+) lanceert de bewustwordingscampagne ‘We zijn zelf het medicijn’ om mensen te informeren over hoe zij zelf hun risico op dementie kunnen verkleinen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een gezonde leefstijl een belangrijke rol speelt in het voorkomen van dementie. De campagne, die op 19 februari is afgetrapt, start in eerste instantie in de regio’s Zuid-Limburg, Utrecht en Groningen en heeft speciale aandacht voor mensen die tot nu toe minder werden bereikt.

Dementie treft in Nederland op dit moment ruim 300.000 mensen, en dat aantal blijft stijgen. Toch weten veel mensen niet dat ze zelf invloed kunnen hebben op het risico om dementie te ontwikkelen. Onderzoekers van het Alzheimer Centrum Limburg brachten de risicofactoren in kaart en vertaalden deze naar praktische tips waarmee mensen zelf kunnen bijdragen aan hun hersengezondheid. Dit draagt niet alleen bij aan een betere kwaliteit van leven, maar kan ook zorggerelateerde kosten helpen verminderen.

De campagne
‘We zijn zelf het medicijn’ laat zien dat kleine aanpassingen in het dagelijks leven een groot verschil kunnen maken. Bewegen, gezond eten en nieuwsgierig blijven: het helpt allemaal om de hersenen gezond te houden. Maar de campagne vestigt ook de aandacht op minder bekende risicofactoren, zoals gehoorschade. Eén concert met oordopjes voorkomt geen dementie, maar door het gehoor zoveel mogelijk te beschermen kunnen mensen wel het risico verlagen.

De campagne maakt gebruik van een netwerk van ‘campagnevrienden’, waaronder bedrijven, gemeenten, scholen en bibliotheken. Met ondersteuning van het Alzheimer Centrum Limburg organiseren zij gedurende het hele jaar activiteiten zoals publieke lezingen, sportevenementen of een informatieve wandeling door een opblaasbaar megabrein. Daarnaast wordt de gratis MijnBreincoach-app onder de aandacht gebracht. Deze app helpt gebruikers bewuste keuzes te maken voor hun hersengezondheid en biedt inzichten in mogelijke verbeterpunten op basis van een persoonlijk profiel. 

Meer mensen bereiken
Deze campagne bouwt voort op een eerdere campagne uit 2018, die aantoonde dat meer mensen zich bewust werden van de rol van beweging en gezonde voeding bij dementiepreventie. Maar de onderzoekers merkten ook de campagne minder zichtbaar was voor mensen met minder sociaaleconomische kansen en mensen met een migratieachtergrond. Voor de nieuwe campagne pasten de onderzoekers de campagne samen met hen aan, zodat deze beter aansluit.

“We hebben bijvoorbeeld berichten ontwikkeld die gemakkelijk via WhatsApp gedeeld kunnen worden, omdat mensen vertelden dat zij op die manier veel informatie met elkaar delen”, vertelt hoofdonderzoeker Sebastian Köhler. “En we werken samen met sleutelfiguren en organisaties in de wijk, zoals bibliotheken en mensen met een groot netwerk. Zij weten het beste hoe we de boodschap toegankelijk kunnen maken.” Na een jaar wordt geëvalueerd in hoeverre mensen beter op de hoogte zijn van manieren om hun risico op dementie te verkleinen en of zij bereid zijn hun leefstijl hierop aan te passen.

Meedoen
Iedereen kan bijdragen aan de campagne, door deel te nemen aan activiteiten of door kleine, positieve veranderingen in de eigen leefstijl door te voeren. Ook bedrijven en instellingen – binnen en buiten de startende regio’s – kunnen aanhaken met behulp van het gratis beschikbare campagnemateriaal en ondersteuning van het Alzheimer Centrum Limburg.

Meer informatie over de campagne, een overzicht van activiteiten en mogelijkheden om bij te dragen is te vinden op www.wezijnzelfhetmedicijn.nl.

Bron: Maastricht UMC+