In 2016 heeft het Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ) 447 signalen ontvangen van mogelijke zorgfraude.

In 2015 waren dat er 428. De meeste signalen hebben betrekking op de mondzorg, de geestelijke gezondheidszorg en de medisch specialistische zorg. Dit staat in de rapportage 'Signalen zorgfraude 2016' van het IKZ.

Op 22 augustus 2017 heeft minister Schippers (VWS) deze rapportage naar de Eerste en de Tweede Kamer gestuurd. In het rapport staan cijfers en voorbeelden van signalen van zorgfraude die in 2016 binnenkwamen bij de NZa, ZN, IGZ, Inspectie SZW, CIZ en FIOD.
Deze signalen worden gemeld bij het IKZ. Het IKZ is een samenwerkingsverband van organisaties die een taak hebben op het gebied van controle, toezicht en opsporing binnen de zorgsector. De aangesloten partners delen zorgfraude signalen, informatie, kennis en inzichten over zorgfraude binnen het IKZ. Daar wordt ook de afweging gemaakt welke partner een signaal verder oppakt. Alle betrokken partners voelen de noodzaak tot samenwerking en informatiedeling om zorgfraude effectief aan te pakken. Ook de IGZ zet zich hiervoor in.

In Nederland wordt veel waarde gehecht aan goede gezondheidszorg. Een groot deel van de rijksbegroting wordt daar aan besteed. Het is belangrijk dat geld dat bestemd is voor zorg, ook aan zorg besteed wordt. Zorgfraude kan het zorgstelsel ondermijnen. Daarom treden overheid en partners daartegen op.

Bron: IGZ


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 24 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!