Toenemende criminaliteit in de zorg niet te bestrijden door het openbaar ministerie

Het Openbaar Ministerie is niet in staat de toenemende criminaliteit in de zorg te bestrijden. Dat zegt het OM in een interview met Follow the Money en Pointer (KRO-NCRV). Jaarlijks zou er voor zo’n 10 miljard aan zorgfraude worden gefraudeerd.

Volgens het Openbaar Ministerie wordt de zorg voor criminelen steeds aantrekkelijker. “Het is een veiligere vorm van criminaliteit dan wanneer je je met wapens of drugs bezighoudt en zorgfraude levert behoorlijk wat op”, aldus Marjolein Verwiel, officier van justitie bij het OM. “De pot met zorggeld wordt steeds groter en daarmee de fraude ook.”

"We gaan ervan uit dat er met 10 procent van de 100 miljard euro die jaarlijks in de zorg omgaat, wordt gefraudeerd. Dat is tien miljard euro op jaarbasis", berekent Timon van de Kraats, die samen met Verwiel verantwoordelijk is voor de aanpak van zorgfraude bij het OM. 

Het OM zegt dat er steeds meer criminele netwerken in de zorg actief zijn. Eerder waarschuwden de inspecties daar ook al voor. Het zou gaan om criminelen die zich eerder schuldig hebben gemaakt aan zaken als plofkraken, drugshandel en geweld.

Honderden zorgbedrijven
Het zijn onder andere gemeenten en verzekeraars die de zorgcontracten afsluiten. Regelmatig sluit één gemeente met honderden bedrijven contracten af terwijl er niet of nauwelijks controle is. Om de toenemende zorgfraude aan te pakken, moet er volgens het OM kritischer gekeken worden naar de instroom van malafide zorgbedrijven. Verwiel: “Het zou fijn zijn als gemeenten en verzekeraars zich realiseren dat er gewoon grenzen zijn. Wij kunnen als OM niet aan de achterkant blijven dweilen.”

Het OM pleit voor een vergunningstelsel voor zorgbedrijven. Van de Kraats:"Daarmee zou je foute figuren kunnen tegenhouden of het in ieder geval moeilijker maken.”

Twintig zaken
Onderzoeken naar zorgfraude worden op dit moment voornamelijk door het Landelijk Parket van het OM gedaan in samenwerking met de recherche Zorgfraude van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Zij kunnen zo’n 20 zaken per jaar aan. Veel fraudezaken blijven nu nog op de plank liggen bij het Landelijke Parket van het OM. Van de Kraats: ”Onderzoeken naar zorgfraude zijn vaak complex en tijdrovend.” 

Om de criminaliteit in de zorg beter te kunnen bestrijden wil het Landelijk Parket dat elk regionaal OM zorgfraude als prioriteit gaat stellen.

Pointer, lees verder op de website.

Bron: Follow the Money en Pointer (KRO-NCRV)