(advertentie)

Het aantal apothekersassistenten in dienst van Nederlandse openbare apotheken lag begin dit jaar op 15.697, het laagste niveau in ruim tien jaar.

Het aantal ondersteunende medewerkers in dienst van apotheken piekte juist met 8203 personen. Dit meldt de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Jaarlijks ontvangt de SFK van het Pensioenfonds Medewerkers Apotheken (PMA) informatie over het aantal apothekersassistenten en ondersteunende medewerkers dat in dienst is van openbare apotheken en over de omvang van hun dienstverband.

Volgens opgave van het PMA waren begin 2017 15.697 personen als apothekersassistent werkzaam in een openbare apotheek. Hiermee bevindt het aantal werkzame assistenten zich op een historisch dieptepunt.
Een van de verklaringen voor de daling is de steeds verdergaande automatisering in de apotheek. Central filling en andere geautomatiseerde processen in de apotheek zorgen ervoor dat ook andere, minder gespecialiseerde medewerkers delen van het werk van apothekersassistenten kunnen overnemen.

De 15.697 assistenten hebben gemiddeld een contract voor 25,8 uur. Dat is een stijging van tien minuten per contract ten opzichte van begin 2016. Deze langere contractduur compenseert het lage aantal assistenten enigszins. Het arbeidspotentieel, uitgedrukt in fte’s, is met 1,3% licht gedaald tot 11.263 fte. Het gemiddeld aantal fte’s per apotheek kwam op 1 januari van dit jaar uit op 5,6. Van de assistenten is 98% vrouw.

Naast apothekersassistenten zijn er volgens het PMA in totaal 8203 medewerkers met andere ondersteunende functies in dienst van de apotheek.

Ondersteunende medewerkers
Niet eerder was het aantal ondersteunende medewerkers zo hoog. Gemiddeld hebben zij een contract voor 19,8 uur, waarmee het totaal aantal fte’s uitkomt op 4505. Dat is 4,6% meer dan begin 2016. De stijging komt vooral omdat meer medewerkers in dienst zijn gekomen. De toename in de omvang van het dienstverband speelt maar een beperkte rol. De groei in het aantal fte’s is in lijn met het beeld dat steeds meer andere medewerkers dan apothekersassistenten worden ingezet in de apotheek.

Van alle ondersteunde medewerkers staat bijna drie kwart te boek als algemeen ondersteunend medewerker. Voor de gemiddelde apotheek komt dat neer op 1,6 fte. Daarnaast zijn er in de gemiddelde openbare apotheek nog ruim 0,6 fte met wel nader gespecificeerde functies: 0,28 fte aan bezorgers, 0,12 fte aan farmaceutisch managers/consulenten, 0,1 fte aan administratieve krachten, 0,09 fte aan schoon-makers en 0,05 fte aan drogisterijmedewerkers.

Tweede apothekers
Naast de gevestigd apotheker die eindverantwoordelijk is voor de gang van zaken in de apotheek waren er op 1 januari van dit jaar 919 tweede apothekers werkzaam in de openbare apotheken. Het gemiddeld aantal tweede apothekers per apotheek bedraagt 0,5. Er zijn geen gegevens bekend over het aantal contracturen van tweede apothekers, zodat de SFK het aantal fte’s aan tweede apothekers openbare apotheken niet kan vaststellen.

Bron: SFK

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Datum: 2021-05-08

Relevante artikelen ...

Aantal openbare apotheken in Nederland gestegen 24 nieuwe apotheken openden hun deuren, waaronder drie poliklinische Voor het vierde jaar achtereen steeg in 2020 het aantal openbare apotheken in Ne... Anders Fri, 05 Feb 2021, 13:31:13
Onderzoek naar communicatie in de apotheek bij medicatiewissel Veel patiënten hebben begrip voor de medicatiewissel, maar toch roept het wisselen ook regelmatig onbegrip en frustratie op Hoe kunnen apotheekteams ... Anders Wed, 23 Sep 2020, 06:51:03
Paracetamol meest zonder recept verkochte pijnstiller Nederlandse apotheken verstrekken niet alleen geneesmiddelen op recept, maar verkopen ook geneesmiddelen De bekende pijnstiller paracetamol is het ge... Anders Thu, 25 Jun 2020, 12:53:15
Nederland heeft 2000 openbare apotheken Gedurende het afgelopen jaar openden negentien nieuwe apotheken hun deuren, waarvan één poliklinische apotheek Precies tweeduizend openbare apothek... Anders Tue, 11 Feb 2020, 10:25:56
Erectiepilgebruiker meestal ouder dan 60 De meeste gebruikers van erectiepillen zijn mannen van boven de 60 jaar. Het aantal verstrekkingen door openbare apotheken daalt licht Het aantal ver... Anders Fri, 03 Nov 2017, 14:59:57
Marktaandeel Thyrax herstelt nog niet Het markt aandeel van Thyrax is nog niet op het oude niveau ondanks dat er geen leveringsproblemen meer zijn Nederlandse openbare apotheken verstrekt... Anders Sun, 29 Oct 2017, 11:56:13