Veel mensen vinden de keuze voor een polis op dit moment een ingewikkelde en tijdrovende klus

De Nederlandse Zorgautoriteit wil dat zorgverzekeraars informatie op zo’n manier aanbieden dat mensen daarmee eenvoudig een keuze kunnen maken voor een polis die bij hen past. Voor veel mensen is de keuze voor een polis op dit moment een ingewikkelde en tijdrovende klus. Informatie over zorgverzekeringen moet daarom niet alleen juist, vindbaar en vergelijkbaar zijn. De informatie moet ook begrijpelijk zijn en op het goede moment in het keuzeproces worden gegeven. Ook moeten zorgverzekeraars actief wijzen op informatie die je nodig hebt om een passende keuze te maken, ook als mensen daar zelf niet om vragen.

De NZa doet deze oproep onder meer naar aanleiding van onderzoek tijdens de afgelopen overstapperiode. Daaruit blijkt dat mensen de informatie die ze zochten niet altijd kunnen vinden. Daarnaast blijkt dat ze informatie die voor hen belangrijk is soms (te) moeilijk vonden. We constateren wel dat vergelijkingssites over het algemeen goede informatie bieden. Ook hebben zorgverzekeraars een goede stap gezet met de introductie van de zorgverzekeringskaart en hebben zij de informatieverstrekking over collectiviteiten op orde.

Onderzoek overstapperiode
leder jaar kunnen verzekerden tijdens de overstapperiode kiezen of zij hun zorgverzekering houden of overstappen naar een andere polis of zorgverzekeraar. De voorgaande jaren hebben we in de overstapperiode gecontroleerd of de informatie die zorgverzekeraars geven juist en volledig is. Nu dit op orde is hebben we ons tijdens de overstapperiode (november 2018 –januari 2019) gericht op de vindbaarheid en vergelijkbaarheid van informatie.

Vindbaarheid informatie
Op basis van het onderzoek van Nivel blijkt dat sommige informatie op websites van zorgverzekeraars moeilijk vindbaar is voor mensen. Het gaat dan vooral om de eigen bijdrage voor kraamzorg, de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg en het overzicht van nagenoeg gelijke polissen. Andere informatie is beter vindbaar.

Uit onderzoek bij zorgverzekeraars blijkt dat zorgverzekeraars juist veel doen om de informatieverstrekking steeds te verbeteren. Kennelijk leveren de inspanningen van zorgverzekeraars nog niet altijd de gewenste verbetering van de vindbaarheid op. We vinden het daarom belangrijk om dit in 2019 nader te onderzoeken.

Vergelijkingssites
De informatie op vergelijkingssites is over het algemeen juist en duidelijk. Wel zien we een paar aandachtspunten om het risico te voorkomen dat vergelijkingssites verzekerden leiden naar een polis die niet bij hen bij past. Twee sites laten in de vergelijking standaard alleen de polissen zien die via deze vergelijkingssites zijn af te sluiten. Sommige sites wekken daarnaast ten onrechte de suggestie dat ze exclusieve kortingen bieden als je via de vergelijkingssite een polis afsluit.

Collectieve verzekeringen
Zorgverzekeraars voldoen net zoals vorig jaar aan de informatieverplichting voor collectieve verzekeringen. Daarnaast denken verzekerden over het algemeen goed te weten of zij een collectieve zorgverzekering hebben en wat daarvan de voordelen zijn. De zorgverzekeringskaarten die zorgverzekeraars verstrekken voldoen daarnaast aan de Europese standaard; dit komt de vergelijkbaarheid van zorgverzekeringen ten goede.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: NZa: polisinformatie beter, meer hulp bij keuze gewenst
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 21 mrt 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!