De mails met aanmeldingen en steunbetuigingen stromen binnen bij het secretariaat van De Witte Woede 2018 ten bate van de twee weken geleden opgerichte actiecomité  / werkgroep BIG 2in de Overgang. 

Na flyeren en posters verspreiden  in het eigen UMC en via de Facebook sites van Umcs in actie en Zorg in actie, kwam na een publicatie in vaktijdschrift Nursing, de landelijke campagne BIG 2 in de Overgang pas echt op stoom en kwam er zelfs mail van verpleegkundigen uit Australië. 

De flyers en posters worden zo ook verder binnen alle zorgorganisaties gedeeld.
Ook vraagt het comité de aanmelders hun eigen verhaal over de consequenties van de overgangsregeling big2 te sturen naar de verantwoordelijke minister Bruins en de Kamerleden van de vaste commissie VWS.

De verhalen spreken boekdelen.  Woede, teleurstelling,  ongeloof en verontwaardiging vormen de boventoon. Verpleegkundigen hbov, mbo en inservice tonen zich solidair met elkaar en steunen de begin standpunten van het actiecomité. 

“Wij zijn niet tegen functiedifferentiatie,  maar tegen de voorgestelde overgangsregeling en de wijze waarop verpleegkundige ervaring, EVC en diploma’s worden gedevalueerd.”
Het voelt als een mes in de rug van de beroepsgroep. Daar waar verpleegkundigen van alle niveaus samenwerkten in het regisseren van alle zorg, dreigt polarisatie door een voorstel waar de onkunde en gebrek aan realiteitszin vanaf straalt.

Deze overgangsregeling deugt niet en moet als zodanig van tafel.
Er zijn groeiende contacten met Kamerleden van PvdA, SP, D66, Groen Links en VVD.
Ook worden bonden en vakverenigingen benaderd.
Daarmee hoopt het comité het tij tijdig te keren. Na het zomerreces wordt erover gedebatteerd in de tweede kamer, dit aan de hand van Kamervragen en ingediende moties.
Deze overgangsregeling maakt het werken in de zorg voor verpleegkundigen er niet aantrekkelijker op en werkt demotiverend in het bestrijden van het chronische personeelstekort.

Waar minister de Jonge zijn best lijkt te doen, wordt hij tegengewerkt door collega Bruins die de achterdeuren open zet voor vertrekkers uit de zorg. Dat kun je geen goed beleid noemen.

BIG 2 in de Overgang gaat verder met informeren van de beroepsgroep d.m.v. bijeenkomsten en (telefonische) spreekuren. Want er is nog veel onduidelijk over de niveaus die toegeschreven worden aan de in 2020 afstuderende HBOV ‘ers en die van meestal zeer ervaren en veelal gespecialiseerde verpleegkundigen. 

Ben jij solidair met de al aangemelde actieleden? Meld je dan ook op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en vecht voor je recht en positie.

---

Zie ook de FB groep: FB groep: UMC's in actie tegen BIG II


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMC's in Actie
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Verpleegkundigen in opstand om BIG 2
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 29 jun 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!