(advertentie)

De mails met aanmeldingen en steunbetuigingen stromen binnen bij het secretariaat van De Witte Woede 2018 ten bate van de twee weken geleden opgerichte actiecomité  / werkgroep BIG 2in de Overgang. 

Na flyeren en posters verspreiden  in het eigen UMC en via de Facebook sites van Umcs in actie en Zorg in actie, kwam na een publicatie in vaktijdschrift Nursing, de landelijke campagne BIG 2 in de Overgang pas echt op stoom en kwam er zelfs mail van verpleegkundigen uit Australië. 

De flyers en posters worden zo ook verder binnen alle zorgorganisaties gedeeld.
Ook vraagt het comité de aanmelders hun eigen verhaal over de consequenties van de overgangsregeling big2 te sturen naar de verantwoordelijke minister Bruins en de Kamerleden van de vaste commissie VWS.

De verhalen spreken boekdelen.  Woede, teleurstelling,  ongeloof en verontwaardiging vormen de boventoon. Verpleegkundigen hbov, mbo en inservice tonen zich solidair met elkaar en steunen de begin standpunten van het actiecomité. 

“Wij zijn niet tegen functiedifferentiatie,  maar tegen de voorgestelde overgangsregeling en de wijze waarop verpleegkundige ervaring, EVC en diploma’s worden gedevalueerd.”
Het voelt als een mes in de rug van de beroepsgroep. Daar waar verpleegkundigen van alle niveaus samenwerkten in het regisseren van alle zorg, dreigt polarisatie door een voorstel waar de onkunde en gebrek aan realiteitszin vanaf straalt.

Deze overgangsregeling deugt niet en moet als zodanig van tafel.
Er zijn groeiende contacten met Kamerleden van PvdA, SP, D66, Groen Links en VVD.
Ook worden bonden en vakverenigingen benaderd.
Daarmee hoopt het comité het tij tijdig te keren. Na het zomerreces wordt erover gedebatteerd in de tweede kamer, dit aan de hand van Kamervragen en ingediende moties.
Deze overgangsregeling maakt het werken in de zorg voor verpleegkundigen er niet aantrekkelijker op en werkt demotiverend in het bestrijden van het chronische personeelstekort.

Waar minister de Jonge zijn best lijkt te doen, wordt hij tegengewerkt door collega Bruins die de achterdeuren open zet voor vertrekkers uit de zorg. Dat kun je geen goed beleid noemen.

BIG 2 in de Overgang gaat verder met informeren van de beroepsgroep d.m.v. bijeenkomsten en (telefonische) spreekuren. Want er is nog veel onduidelijk over de niveaus die toegeschreven worden aan de in 2020 afstuderende HBOV ‘ers en die van meestal zeer ervaren en veelal gespecialiseerde verpleegkundigen. 

Ben jij solidair met de al aangemelde actieleden? Meld je dan ook op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en vecht voor je recht en positie.

---

Zie ook de FB groep: FB groep: UMC's in actie tegen BIG II

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : UMC's in Actie
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.facebook.com/groups/1859628010997442/
Originele titel: Verpleegkundigen in opstand om BIG 2
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
Datum: 2019-06-29

Relevante artikelen ...

In 2020 1,2 miljoen mensen met nachtdienst Artsen grootste beroepsgroep onder nachtwerkers In 2020 waren 1,2 miljoen werkenden soms of regelmatig in de nacht aan het werk. Dat is 13,5 procent ... Arbeid & CAO Tue, 02 Feb 2021, 10:23:24
Helderheid over functiedifferentiatie verpleegkundigen Uitgangspunten verwoord in een gezamenlijk verklaring Werkgevers, werknemers en beroepsgroep zijn het eens geworden over de uitgangspunten voor ged... Arbeid & CAO Tue, 12 Jan 2021, 09:02:29
Hoeveel medisch geschoolden zijn niet aan het werk? Verpleegkundigen relatief vaak niet werkzaam Eind 2018 stonden 348 duizend zorgverleners in het BIG-register. Bijna 26 duizend van hen zijn niet werk... Arbeid & CAO Wed, 29 Apr 2020, 12:29:27
Geldende (tijdelijke) regels inzet en bekwaamheid van zorgverleners Als gevolg hiervan krijg ActiZ regelmatig vragen over de bekwaamheid van zorgverleners Door het initiatief voor Extra handen in de zorg worden de kom... Arbeid & CAO Mon, 06 Apr 2020, 10:10:21
Vraag en aanbod extra zorgpersoneel bij elkaar gebracht Op extrahandenvoordezorg.nl kunnen gepensioneerde of andere professionals die niet meer in de zorg werken zich aanmelden De verschillende initiatieve... Arbeid & CAO Thu, 19 Mar 2020, 19:50:32
Medewerkers in de zorg willen meer werken Ongeveer een kwart van de zorgmedewerkers wil het liefst een groter contract van gemiddeld zes uur per week meer. Dat blijkt uit onderzoek van de sti... Arbeid & CAO Fri, 14 Feb 2020, 15:33:42