Niemand is verplicht zich te laten vaccineren, maar?

Vaccineren is het belangrijkste instrument in de strijd tegen het coronavirus. Niemand is verplicht zich te laten vaccineren, maar zorgverleners die goede en veilige zorg willen verlenen doen er goed aan voor vaccinatie te kiezen.

Dat schrijft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in een factsheet over het inzetten van personeel in de zorg met en zonder coronavaccinaties.

Zorgaanbieders leveren zo veilig mogelijke zorg aan hun cliënten/patiënten. En ze bieden een veilige werkomgeving aan hun werknemers. Twee redenen waarom zorgaanbieders zicht willen hebben op de vaccinatiegraad onder hun werknemers.

Op dit moment mogen werkgevers wel aan hun werknemers vragen of ze gevaccineerd zijn. Maar ze mogen dit niet registreren. En werknemers hoeven geen antwoord te geven.
Werkgevers mogen hun werknemers wel stimuleren zich te laten vaccineren. Maar dwang (direct of indirect) mag niet.

Bedrijfsartsen in de zorg mogen vaccinaties van individuele werknemers wel registreren. Maar ze hebben beroepsgeheim. Ze mogen individuele vaccinaties alleen met toestemming doorgeven aan de werkgever. Wel kunnen bedrijfsartsen op organisatieniveau de uiteindelijke vaccinatiegraad melden aan de werkgever. Zo kunnen op organisatieniveau maatregelen genomen worden om zo veilig mogelijke zorg te bieden, en veilige arbeidsomstandigheden voor werknemers.

Factsheet
De inzet van wel en niet gevaccineerd personeel in de zorg - dilemma’s en uitgangspunten

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : IGJ
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.igj.nl/actueel/nieuws/2021/09/15/personeel-in-de-zorg-met-en-zonder-coronavaccinaties---dilemmas-en-uitgangspunten
Originele titel: Personeel in de zorg met en zonder coronavaccinaties - dilemma’s en uitgangspunten
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
Datum: 2021-09-16

Relevante artikelen ...

Geldende (tijdelijke) regels inzet en bekwaamheid van zorgverleners Als gevolg hiervan krijg ActiZ regelmatig vragen over de bekwaamheid van zorgverleners Door het initiatief voor Extra handen in de zorg worden de kom... Arbeid & CAO Mon, 06 Apr 2020, 10:10:21
Moeilijk medisch personeel te vinden voor penitentiaire inrichtingen Moeilijk voldoende gekwalificeerde zorgmedewerkers te vinden en te behouden Voor de medische zorg in gevangenissen, huizen van bewaring, detentiecent... Arbeid & CAO Wed, 29 Jan 2020, 14:49:27