VWS zou de opleiding tot tropenarts, recent omgedoopt tot ‘arts internationale gezondheidszorg’, moeten financieren. 

VUmc en AMC roepen de minister van VWS op om de opleiding tot tropenarts, recent omgedoopt tot ‘arts internationale gezondheidszorg’, te financieren. Tropenartsen werken aan het begin van hun carrière een periode in lage inkomenslanden. Eenmaal terug in Nederland zijn ze met hun ervaring waardevol in het onderwijs en voor de vervolgopleidingen tot medisch specialisten. Daarom steunen VUmc en AMC het landelijk pleidooi tot behoud van deze opleiding.

De opleidingen geneeskunde van zowel VUmc als AMC hebben een sterk internationaal profiel. Zo is er een internationale minor in medicine met een module ‘global health, diversity and conflict’. De helft van de geneeskundestudenten VUmc en AMC kiezen voor een stage in het buitenland en velen volgen jaarlijks modules in global health. Bij het onderwijs en de voorbereidingscursussen voor buitenlandstages maken beide instellingen gebruik van de kennis en ervaring van de tropenartsen.

Bijzondere internationale ervaring
Tropenartsen doen zeer nuttig werk in lage inkomenslanden waar ze samenwerken met lokale artsen. Dit gebeurt veelal op plekken waar goede gezondheidszorg verre van vanzelfsprekend is. Na een aantal jaar komen zij bijna allemaal terug naar Nederland. Twee derde van hen start dan de opleiding tot medisch specialist of huisarts. Zij staan vanwege hun brede kijk op en waardevolle kennis over cultuurverschillen in de zorg ook bij VUmc en AMC hoog aangeschreven. Ook hebben zij waardevolle kennis over de opkomende nieuwe infectieziekten en de ‘oude’ tropenzieken. Zij hebben bovendien geleerd om in een team samen te werken, complexe zorg met minimale middelen te organiseren en (lokale) mensen op te leiden in moeilijke omstandigheden. Vaak kunnen ze daar niet terugvallen op protocollen, maar moeten ze uitgaan van hun eigen vindingrijkheid.

Brede steun voor behoud opleiding
Organisaties als Artsen zonder Grenzen en Dokters van de Wereld bepleiten de impact van deze artsen tijdens hun werkjaren in lage inkomenslanden. Eerder onderschreven verschillende Nederlandse ziekenhuizen en ook het KNMG het belang voor Nederland. VUmc en AMC onderschrijven dit belang. Zowel voor de directe patiëntenzorg in Nederland als vanwege hun voortdurende inzet bij initiatieven ter bevordering van de gezondheidszorg wereldwijd.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : VUmc
  • Bron bij dit artikel: : VUmc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: VUmc en AMC steunen opleiding tropenarts
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 23 feb 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!