Met de samenwerking tussen de umc’s willen ze de drempel om bij de UMC's te solliciteren verlagen

Zeven umc’s, zo'n 80.000 mensen en 225.000 banen. Samen hebben we grote invloed op de zorg van morgen. Maar samen delen we ook het steeds toenemende tekort aan verpleegkundigen. De umc’s zetten de schouders onder de werving van verpleegkundigen, met als kick-off de Nursing Experience op 30 juni en 1 juli 2022. 

De umc’s in Nederland vervullen drie publieke functies: ze bieden complexe zorg, doen wetenschappelijk onderzoek en leiden de zorgprofessionals van de toekomst op. Deze taken versterken elkaar. Regionaal, nationaal én internationaal. Dat is de kracht van de umc’s. Het maakt hun positie bijzonder. 

Unieke samenwerking 
Fleur Weisbard, adviseur arbeidsmarktcommunicatie in het UMC Utrecht: “Omdat de umc’s dezelfde schaarste ervaren en dezelfde profielen werven, delen we al een aantal jaar good practices met elkaar. Zo is het ene umc verder in het werven van IT’ers of deelt een ander umc de resultaten van een succesvolle samenwerking met een externe betaalde partner. Ook delen we manieren om zorgvuldig om te gaan met de afgewezen sollicitanten. En nu werken we ook samen voor het werven van verpleegkundigen. Zij spelen een onmisbare rol in onze ziekenhuizen. Het tekort aan verpleegkundigen zorgt voor serieuze capaciteitsvraagstukken. Het gevolg: sommige afdelingen kunnen niet meer optimaal functioneren. De Nursing Experience is de kick-off van deze unieke samenwerking, we gaan de komende periode met elkaar kijken welke initiatieven we nog meer gaan inzetten.”

Nursing Experience
Onder de vlag van de NFU, hebben de zeven umc's de afgelopen tijd samengewerkt aan een bijzondere invulling van de beursstand tijdens de Nursing Experience. In deze stand waren verpleegkundigen uit verschillende umc's aanwezig, om de bezoekers te vertellen waarom het zo speciaal is om als verpleegkundige in een academisch ziekenhuis te werken. Op de Nursing Experience waren werkende, lerende en oriënterende verpleegkundigen. Dit was dé plek voor de umc’s om zich als academische ziekenhuizen te presenteren. 

Uitdagende wervingsvraagstukken
Fleur: “Door de groeiende tekorten kunnen verpleegkundigen bij veel werkgevers terecht. We kunnen als umc niet altijd op tegen sommige arbeidsvoorwaarden van andere organisaties. Met de samenwerking tussen de umc’s willen we de drempel om bij ons te solliciteren verlagen. En verpleegkundigen binnen de academische setting houden. We denken samen na over hoe we ons kunnen onderscheiden van andere zorgorganisaties, hoe we opvallen als werkgever en hoe we ervoor zorgen dat verpleegkundigen ons laagdrempelig kunnen benaderen. Samenwerking is misschien wel de belangrijkste succesfactor is in deze uitdagende tijd.”

Gezamenlijke aanpak
De Nursing Experience was de kick-off van een samenwerking tussen alle umc’s in Nederland. “We willen er nog meer uithalen. Voor een zo succesvol mogelijke start hebben we een mooie, informatieve beursstand ontwikkeld met het thema Nurseflix én de website ‘Word umc-verpleegkundige’. Onze ambitie is om meer op te gaan pakken door een gezamenlijk LinkedIn-profiel en aansluiting met het NFU-project ‘Voor het leven van morgen’.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: UMC Utrecht
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMC Utrecht
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Nursing Experience:Umc’s werven verpleegkundigen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 07 juli 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!