Het is aan de zorgaanbieder en apotheker om samen af te spreken welke medicatie dubbel gecontroleerd moet worden
Bij het toedienen door een zorgmedewerker van losse, risicovolle medicatie aan een cliënt is een dubbele controle belangrijk. Zowel voor de cliënt (veilige zorg), als voor de zorgmedewerker (veilig werken). Het is aan de zorgaanbieder en apotheker om samen af te spreken welke medicatie dubbel gecontroleerd moet worden. De landelijke ‘dubbel controleren-lijst’ is onlangs geactualiseerd. Een aantal geneesmiddelen is van de lijst gehaald, een aantal is toegevoegd.
Dubbele controle is nodig bij losse, risicovolle medicatie. Met ‘los’ is bedoeld: medicatie die niet door de apotheek is voorverpakt in een geïndividualiseerd distributie systeem (GDS; bijvoorbeeld medicatiezakjes). Met ‘risicovol’ worden bedoeld geneesmiddelen die risicovol zijn bij een verkeerde dosering. Dat zijn geneesmiddelen met een nauwe therapeutische bandbreedte, geneesmiddelen tegen kanker, en insuline.
Er is een landelijke ‘dubbel controleren-lijst’ van de KNMP waarop staat welke medicijnen risicovol zijn bij verkeerde dosering.
Deze lijst, die wordt genoemd in de ‘Veilige principes in de medicatieketen’, wordt door het Platform Medicatieveiligheid Care beschikbaar gesteld, en is bedoeld om het overleg in de lokale situaties tussen zorgaanbieder en apotheker te faciliteren. Tevens is er een korte toelichting bij de lijst beschikbaar.
Dubbele controle is niet nodig bij medicatie die in een geneesmiddel distributiesysteem (GDS, zoals een medicatierol) wordt aangeleverd. Bij deze voorverpakte medicatie is de apotheker verantwoordelijk voor de inhoud van de medicatiezakjes, doosjes of trays.