Het is aan de zorgaanbieder en apotheker om samen af te spreken welke medicatie dubbel gecontroleerd moet worden

Bij het toedienen door een zorgmedewerker van losse, risicovolle medicatie aan een cliënt is een dubbele controle belangrijk. Zowel voor de cliënt (veilige zorg), als voor de zorgmedewerker (veilig werken). Het is aan de zorgaanbieder en apotheker om samen af te spreken welke medicatie dubbel gecontroleerd moet worden. De landelijke ‘dubbel controleren-lijst’ is onlangs geactualiseerd. Een aantal geneesmiddelen is van de lijst gehaald, een aantal is toegevoegd.

Dubbele controle is nodig bij losse, risicovolle medicatie. Met ‘los’ is bedoeld: medicatie die niet door de apotheek is voorverpakt in een geïndividualiseerd distributie systeem (GDS; bijvoorbeeld medicatiezakjes). Met ‘risicovol’ worden bedoeld geneesmiddelen die risicovol zijn bij een verkeerde dosering. Dat zijn geneesmiddelen met een nauwe therapeutische bandbreedte, geneesmiddelen tegen kanker, en insuline.

Er is een landelijke ‘dubbel controleren-lijst’ van de KNMP waarop staat welke medicijnen risicovol zijn bij verkeerde dosering.

Deze lijst, die wordt genoemd in de ‘Veilige principes in de medicatieketen’, wordt door het Platform Medicatieveiligheid Care beschikbaar gesteld, en is bedoeld om het overleg in de lokale situaties tussen zorgaanbieder en apotheker te faciliteren. Tevens is er een korte toelichting bij de lijst beschikbaar.

Dubbele controle is niet nodig bij medicatie die in een geneesmiddel distributiesysteem (GDS, zoals een medicatierol) wordt aangeleverd. Bij deze voorverpakte medicatie is de apotheker verantwoordelijk voor de inhoud van de medicatiezakjes, doosjes of trays.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: 'Dubbel controleren-lijst' (medicatie) geactualiseerd
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 24 apr 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!