De stijging neemt per jaar sneller toe 

Uit de jaarlijkse zorggebruikanalyse van Stichting IZZ blijkt dat het zorggebruik (het gebruik van fysiotherapie en psychische zorg) van zorgmedewerkers met een collectieve IZZ Zorgverzekering in 2017 weer is gestegen. Meer zorgmedewerkers gebruikten zorg omdat zij fysieke of psychische klachten hadden die mede worden veroorzaakt door het werken in de zorg. De sinds 2014 ingezette trend van stijgend zorggebruik zet hiermee door.

Gebruik fysiotherapie gestegen naar ruim 34%
Het per­centage gebruikers van fysiotherapie in 2017 is gestegen naar ruim 34%. Dit is een toename van 8,7% vergeleken met het jaar daarvoor. Ter vergelijking, het fysiotherapiegebruik van werkend Nederland is 23%. Daarnaast gebruikte in 2017 meer dan 6% van de zorgmedewerkers psychische zorg, een stijging van 13,1%. In de analyse vergelijkt IZZ ruim 550 zorgorganisaties met elkaar. De verschillen tussen zorgorganisaties zijn groot: het fysiotherapiegebruik varieert van 12% tot 62%. En in psychische zorg loopt het gebruik uiteen van 1,5% tot 21%. Dit betekent dat het zorggebruik sterk samenhangt met de organisatie waar iemand werkt. Uit wetenschappelijk onderzoek weet IZZ dat het organisatieklimaat een bepalende en beïnvloedbare factor is om gezond en veilig werken van zorgmedewerkers te verbeteren. Medewerkers hebben daardoor minder klachten en dat leidt tot minder uitstroom en verzuim.

Samen zoeken naar oplossingen
Werkgevers en werknemers binnen IZZ volgen vanuit gemeenschappelijk belang nauwgezet de ontwikkelingen rondom het zorggebruik: “We hebben met veel uitdagingen te maken, de krapte op de arbeidsmarkt en toenemende werkdruk spelen allemaal een rol. Wat we gelukkig ook zien uit de zorggebruikanalyse is dat er zorgorganisaties zijn waar zorgmedewerkers al 5 jaar op rij weinig zorg gebruiken. Uit IZZ onderzoek is gebleken dat veel van deze organisaties een gezond organisatieklimaat hebben. Het is interessant om te kijken hoe deze organisaties dit realiseren en gezamenlijk, met werkgevers en werknemers, naar oplossingen te zoeken.”

Zorggebruik als belangrijke gezondheidsindicator
Het zorggebruikpercentage geeft inzicht in de gezondheid van een organisatie en in de arbeidsomstandigheden waarin zorgmedewerkers werken. Een hoger zorggebruik kent een duidelijk verband met de uitstroom van medewerkers en een hoger aantal patiëntgebonden vacatures. Naast verzuimcijfers en medewerkerstevredenheid is zorggebruik hiermee een belangrijke gezondheidsindicator voor een organisatie. Een indicator die uitnodigt tot een verdere analyse van het zorggebruik binnen de eigen organisatie. Zeker gezien de huidige krapte op de arbeidsmarkt.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IZZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Zorgmedewerkers gebruiken steeds meer fysiotherapie en psychische zorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 01 okt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!