Op dit moment is er weinig bekend over de kwaliteit van medische arrestantenzorg

In december 2022 start het Nivel samen met GGD Amsterdam en het Amsterdam UMC een driejarig onderzoek naar de kwaliteit van medische arrestantenzorg. Met inbreng van expertise en ervaringen uit de praktijk ontwikkelen we een specifieke kernset van indicatoren voor het meten van de kwaliteit van deze zorg, die we voorzien van een praktische handleiding. Door de indicatoren die we ontwikkelen te testen op bestaande zorggegevens, afkomstig uit elektronische patiëntendossiers uit de medische arrestantenzorg, brengen we ook de huidige kwaliteit van deze zorg in kaart. Bovendien ontwikkelen we een methode om die kwaliteit te blijven monitoren, zodat er de zorg gericht kan worden bijgestuurd en verbeterd.

Op dit moment is er weinig bekend over de kwaliteit van medische arrestantenzorg. Wel weten we dat deze verschilt van reguliere eerstelijnszorg en dat het meten van de kwaliteit daarom een eigen aanpak behoeft.

Adviserende en deelnemende rol voor stakeholders en experts
We stellen een expertgroep samen uit partijen betrokken bij de organisatie en uitvoering van de medische arrestantenzorg. Op basis van hun kennis en ervaringen, die we aanvullen met kennis uit de literatuur en ervaringen van andere zorgdisciplines, definiëren we wat de belangrijkste aspecten zijn van kwaliteit van medische zorg voor arrestanten. Hier leiden we vervolgens een set kwaliteitsindicatoren uit af. Uiteindelijk leveren we een set geteste, zinvolle kwaliteitsindicatoren voorzien van een handleiding voor het adequaat registreren van de arrestantenzorg. Ook bevat de handleiding aanbevelingen om de bruikbaarheid van de registratiesystemen te vergroten.

Over het onderzoek
Het driejarige onderzoek wordt gefinancierd door ZonMw en is een van de projecten binnen hun programma Forensische Geneeskunde. Met dit programma draagt ZonMw bij aan de wetenschappelijke onderbouwing en de kwaliteitsverbetering van de eerstelijns forensische geneeskunde. Wilt u meer meer weten over dit onderzoek? Neem dan contact op met de onderzoekers (genoemd bij de rubriek ‘Contact’ op deze pagina).


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Nivel
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Start grootschalig onderzoek naar de kwaliteit van de medische arrestantenzorg
  • Datum: 19 dec 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!