Sinds 2017 geldt voor Wmo-zorg de AMvB die regelt dat goede kwaliteit - en niet een zo laag mogelijke prijs - centraal staat bij de inkoop door de gemeente van Wmo-ondersteuning

Gemeenten moeten bij het maken van contracten voor zorg en ondersteuning in de Wmo uitgaan van de CAO voor Verpleging Verzorging en Thuiszorg (VVT). Dat stelt brancheverenging ActiZ. De recente aanpassing van een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) door het ministerie van VWS heeft aan deze verplichting niets veranderd.

Sinds 2017 geldt voor Wmo-zorg de AMvB die regelt dat goede kwaliteit - en niet een zo laag mogelijke prijs - centraal staat bij de inkoop door de gemeente van Wmo-ondersteuning. De AMvB is recentelijk aangepast door het ministerie en er is een verwijzing opgenomen naar de Overheidsbijdrage in de Arbeidskostenontwikkeling (OVA). Deze verwijzing is uitsluitend van toepassing voor de indexatie voor de lonen in de jeugdzorg. De OVA kan dus nadrukkelijk niet door gemeenten gehanteerd worden voor de indexatie van lonen in de Wmo, zo blijkt uit juridisch onderzoek in opdracht van ActiZ.

‘De AmvB was destijds nodig om een race to the bottom van de prijzen in de Wmo tegen te gaan’, zegt bestuurder Marc van Ooijen van De Zorggroep en lid van de Kerngroep Zorg Thuis van ActiZ. ‘Velen zullen zich de vooraf gaande jaren herinneren waarin vakbonden en politieke partijen demonstraties en stakingen organiseerden voor beter loon in de thuiszorg. Als werkgever willen we zeker niet terug naar deze periode en we gaan ervan uit dat gemeenten en het Rijk dat ook niet willen.’

Onjuist advies VNG aan gemeenten
Getuige een artikel op de website van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), lijken gemeenten er van uit te gaan dat de OVA wel gehanteerd kan worden voor het vaststellen van tarieven in de maatschappelijke ondersteuning. De VNG adviseert haar leden dit te doen ‘om stijging van tarieven tegen te gaan’. ActiZ heeft de VNG inmiddels verzocht dit advies op hun website aan te passen en de juiste uitleg te geven. Namelijk dat gemeenten niet kunnen bepalen dat de tarieven ‘slechts’ met de OVA worden geïndexeerd als daarmee de cao-lasten niet worden gedekt,  zoals nu het geval is. 

Bron: ActiZ