Op donderdag 10 oktober kwamen de onderhandelingsdelegaties tot overeenstemming over een nieuwe cao

Vakbonden FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg & Welzijn, NU’91 en FBZ en branchevereniging ActiZ hebben een onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe cao voor de verpleeghuiszorg, wijkverpleging, thuiszorg en jeugdgezondheidszorg. Op donderdag 10 oktober kwamen de onderhandelingsdelegaties tot overeenstemming over een nieuwe cao met een looptijd van 26 maanden, van 1 juli 2019 tot en met 31 augustus 2021.

Er zijn afspraken gemaakt over een loonsverhoging van 3,5% per 1 juni 2020 en 3% per 1 juli 2021 en een verhoging van de eindejaarsuitkering met 0,93% in 2019 naar een volledige dertiende maand. Dit betekent een totale loonstijging van 7,43% in twee jaar.

Korter werken en gezond met pensioen
Om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te bevorderen, zijn afspraken gemaakt voor de creatie van een BalansBudget, waarmee werknemers tijd kunnen sparen om tijdelijk minder of niet te werken. Met de introductie van de LandingsBaan krijgen medewerkers de mogelijkheid om in de aanloop naar hun pensioen minder te gaan werken. Daarnaast is een afspraak gemaakt dat werknemers die 45 jaar werkzaam zijn geweest in de sector zorg en welzijn mogen stoppen met werken. Hiermee geven sociale partners uitvoering aan het pensioenakkoord. 

90% vaste contracten
De cao-partijen willen meer zekerheid voor medewerkers en balans tussen werk- en privé. Partijen spannen zich daarom maximaal in om te komen tot 90% vaste contracten voor onbepaalde tijd. Ook stimuleren en faciliteren de cao-partijen het maken van afspraken over het beperken van de bereikbaarheid van medewerkers op vrije dagen.

Cao voor de hele vvt
Brancheorganisatie Zorgthuisnl trok zich terug uit de onderhandelingen. De cao-partijen betreuren dit en delen de zorgen van Zorgthuisnl rond de te lage tarieven in het sociaal domein. De cao-partijen hechten eraan om voor de hele vvt-sector tot goede arbeidsvoorwaarden te komen. Juist in tijden waarin de uitdagingen door vergrijzing en toenemende zorgvraag groot zijn en de arbeidsmarkt krap.

Alle cao-partijen leggen het resultaat binnenkort ter stemming voor aan hun achterban.

“De onderhandelingen verliepen in een goede sfeer maar waren desondanks niet makkelijk. Ik ben blij dat we hiermee een cao hebben die vernieuwing brengt in onze sector”,  aldus ActiZ delegatievoorzitter Trudy Prins. “Het is belangrijk dat we in tijden van een groeiend aantal ouderen, een stijgende zorgvraag, hoge werkdruk en langer moeten doorwerken een wezenlijke stap zetten om onze medewerkers te waarderen en te ondersteunen. Het bereikte onderhandelingsresultaat is die stap.”


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Cao VVT brengt vernieuwing in de sector
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 10 okt 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!