De rechten van de patiënt zijn in de Wet op de Geneeskundige Behandelings- Overeenkomst (WGBO) vastgelegd

Wanneer er met uw gezondheid iets aan de hand is, heeft u de hulp van een arts of een andere deskundige nodig. U vertrouwt u toe aan hun zorg. Zowel u als uw hulpverlener hebben rechten en plichten. Het is belangrijk dat u deze kent. In het e-book Patiëntenrechten staan de belangrijkste rechten en plichten beschreven.

De rechten van de patiënt zijn in de Wet op de Geneeskundige Behandelings- Overeenkomst (WGBO) vastgelegd. Deze wet regelt de behandelrelatie tussen patiënt en hulpverlener. De WGBO is op 1 april 1995 in werking getreden. Met de rechten en plichten wordt de positie van de patiënt versterkt. 

Het e-book Patiëntenrechten behandelt negen onderwerpen:

1. Het eerste gedeelte gaat over de WBGO
2. Inzage in het medisch dossier
3. Een tweede mening of second opinion vragen 
4. Wat zegt de wet over kinderen, hun ouders en patiëntenrechten
5. Vragen over de huisarts en 
6. Vragen over de tandarts 
7. Het geven van toestemming voor behandelingen 
8. Wat doe ik als ik een klacht heb over de zorg en 
9. Het nemen van beslissingen in de zorg.

Eerder werden deze rechten en plichten beschreven in fysieke brochures. Ziekenhuizen, huisartsen en klinieken vroegen hier vaak om. Nu is alle informatie geactualiseerd en in een compleet e-book vervat. Het e-book is naast online inzage ook te delen, (in delen) te downloaden en te printen.

Ga hier naar het e-book


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Patiëntenfederatie Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: E-book: Wat zijn uw rechten als patiënt?
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 10 jul 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!