Een algemene omschrijving zoals ‘een schoon huis’ of ‘twee keer per week schoonmaken’ is onvoldoende

De Centrale Raad van Beroep, de hoogste bestuursrechter in Nederland, heeft opnieuw een gemeente op de vingers getikt over de wijze van toekenning van Wmo-hulp. Enschede moet aanvragers van huishoudelijke hulp voortaan een duidelijke in uren omschreven toekenning geven. Een algemene omschrijving zoals ‘een schoon huis’ of ‘twee keer per week schoonmaken’ is onvoldoende.  

Duidelijker kan het niet worden voor gemeenten: ‘resultaat gericht’ indiceren zoals veel gemeenten dat nu doen, is niet langer houdbaar. Enschede is de meest recente in de rij van gemeenten die worden teruggefloten vanwege deze manier van werken. De uitspraak van de Centrale Raad is bindend voor alle gemeenten.

Strenger
Opvallend in de Enschedese uitspraak is dat die nog strenger is dan voorgaande vonnissen tegen deze manier van werken: er móet voortaan een indicatie in tijd/uren worden afgegeven. Het is niet langer toegestaan in algemene bewoordingen huishoudelijke hulp toe te kennen.

Enschede geeft beschikkingen af waarin wel is opgenomen waar in huis wordt schoongemaakt en hoe vaak dat moet gebeuren.De Centrale Raad levert daar nu een rekensom bij: de man die in beroep ging krijgt voortaan wekelijks ruim vier uur hulp. Daarbij wordt uitgegaan van de regels/urenindicaties van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).

Maatwerk
Indien nodig moeten gemeenten van die normuren afwijken, als er meer hulp nodig is. En dat moet in samenspraak met de aanvrager worden afgewogen, precies zoals bedoeld met maatwerk in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

VWS
Gemeenten lijken vooralsnog geen haast te maken met het aanpassen of stopzetten van ‘resultaat gericht’ indiceren. Ze leggen daarmee de uitspraken van de hoogste bestuursrechter aan de kant. Enkele gemeenten, zoals Steenbergen, de Peelgemeenten en nu ook Enschede, laten weten dat ze eerst afwachten hoe de minister van VWS denkt over ‘resultaat gericht indiceren’.  

Uw gemeente?
Bent u een lokale belangenbehartiger en loopt u in uw gemeente ook op tegen ‘resultaat gericht’ indiceren? Dan kunt u uw gemeente wijzen op deze bindende uitspraak van de Centrale Raad van Beroep.

De uitspraak is te downloaden op de site van Ieder(in)


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Hoogste rechter is streng: uren hulp indiceren móét
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 07 mrt 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!