Er is nog veel winst te behalen bij de inkoop van hulpmiddelen

Hulpmiddelen zijn voor mensen met een ziekte of beperking essentieel om zo zelfstandig mogelijk hun leven te kunnen leiden. Gemeenten verstrekken veel van deze voorzieningen – zoals bv. een rolstoel, een tillift of een scootmobiel – vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Ze maken hiervoor afspraken met leveranciers. Het regelen van hulpmiddelen verloopt niet altijd even vlot.

Vorig jaar zijn de belangrijkste problemen op een rij gezet. Waar lopen mensen vooral tegenop? De belangrijkste punten die daaruit naar voren kwamen:

-gebrek aan maatwerk (er werd niet uitgegaan van wat de aanvrager écht nodig heeft)
-het niet kunnen meenemen van een hulpmiddel bij verhuizingen
-lange levertijden
-slechte bereikbaarheid, slechte kwaliteit en nogal wat kwaliteitsverschillen tussen gemeenten

In de praktijk komt het er vaak op neer dat het maar net afhangt van de gemeente waar je woont, of de aanvraag, verstrekking en kwaliteit van de hulpmiddelen in orde is. Ieder(in) heeft hierover samen gehandicapten- en patiëntenorganisaties regelmatig aan de bel getrokken. Landelijk, maar ook bij de gemeenten.

Samenwerking
Vooral op praktisch niveau bij gemeenten is veel verbetering mogelijk. Samen met de Dwarslaesie organisatie Nederland, Spierziekten Nederland, de vereniging voor revalidatieartsen en VNG geeft  Ieder(in) in een brochure tips en adviezen wat iedereen die bij aanvragen betrokken is, kan doen. Snel en goed contact tussen de revalidatiearts, zorgprofessionals, Wmo-consulenten en de aanvrager blijkt steeds weer een voorwaarde om tot maatwerk te komen. Dit lijkt voor de hand te liggen, maar dat is het helaas in de praktijk niet. Zeker niet daar waar haast is geboden of als het gaat om hulpmiddelen bij complexe hulpvragen. Samenwerken helpt dus.

Inkoop
Tegelijk is er nog veel winst te behalen bij de inkoop van hulpmiddelen. Waar gemeenten vooral veel aandacht hebben voor de prijs, is verstandige inkoop toch echt gediend bij veel meer aandacht voor de kwaliteit van de hulpmiddelen. Goedkoop = duurkoop, dat gaat ook op voor hulpmiddelen zo blijkt in de praktijk.

Voor die kwaliteitsslag is nu echt nodig dat de bruikbaarheid voor de mensen die een beroep doen op de hulpmiddelen voorop staat. Van belang is dus de inbreng van lokale belangenbehartigers, het gehandicaptenplatform en patiëntvertegenwoordigers.  

Leidraad
Bij gemeenten bleek behoefte te zijn aan een soort leidraad voor de inkoop van hulpmiddelen. Om te voorkomen dat elke gemeente voor zich probeert er een goede lijn in te vinden, is de bestaande handreiking vernieuwd door onder meer Ieder(in), gemeentekoepel VNG en hulpmiddelenleveranciers. Met daarin dus veel meer aandacht voor kwaliteit.

Ieder(in) is benieuwd of uw gemeente de nieuwe handreiking kent en ook daadwerkelijk gaat gebruiken bij de nieuwe ronde voor de inkoop van hulpmiddelen. Ook horen wij graag of de nieuwe handreiking daadwerkelijk bijdraagt aan een verbetering van de uitvoeringspraktijk. Ervaringen delen kan ook via www.platformklink.nl


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Goedkoop is duurkoop, ook bij hulpmiddelen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 20 mrt 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!