Volgens Ieder(in) gaat het protocol jammer genoeg niet in op hoe we het OV toegankelijk houden in deze tijd

Het NOVB (vervoerders, decentrale concessieverleners en het ministerie van IenW) hebben op 14 mei het ‘Protocol verantwoord blijven reizen in het Openbaar Vervoer’ gepubliceerd. Het protocol moet duidelijkheid verschaffen over hoe Openbaar Vervoer (OV) gaat werken nu corona maatregelen worden versoepeld.

Volgens Ieder(in) gaat het protocol jammer genoeg niet in op hoe we het OV toegankelijk houden in deze tijd. Ieder(in) is niet betrokken geweest bij het opstellen van het protocol, maar heeft wel in een vroeg stadium haar zorgen gedeeld. Hierna is in het protocol het volgende opgenomen: “Het protocol is van toepassing op elke reiziger, dus ook de reiziger met een beperking. Voor deze laatste doelgroep zal de impact de komende periode nader in beeld worden gebracht en waar nodig zullen aanvullende maatregelen worden overwogen om de toegankelijkheid van het OV op peil te houden.” Ieder(in) blijft zich inzetten dat dit snel wordt opgepakt en dat hierbij ook ervaringsdeskundigen en hun vertegenwoordigers betrokken worden.

Effect op toegankelijkheid totaal onduidelijk
Het effect van de maatregelen uit het protocol op de toegankelijkheid van het OV zijn totaal onduidelijk. Hoe worden de maatregelen op  toegankelijke wijze gecommuniceerd naar alle reizigers? Hoe weet iemand met een visuele beperking waar er een groene of rode sticker zit? Of wordt de stoel afgezet met een lint of scherm? Hoe werkt routegeleiding in het station voor blinden en slechtzienden? Blijven de rolstoelplekken beschikbaar in de trein? Klapt de buschauffeur nog de plank voor mij uit? Hoe ziet de reisassistentie er uit bij de verschillende vervoerders? Wat als ik geen mondkapje kan dragen door mijn beperking? Op deze en andere toegankelijkheidsvragen moet een antwoord komen.

Bekijk hier het protocol


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: OV-protocol vastgesteld; geen aandacht voor toegankelijkheid van het OV
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 15 mei 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!