Is de Harmonisatie Wajong wel of geen verslechtering?

Vorige week dinsdag 19 mei werd er in de Eerste Kamer gedebatteerd over de Harmonisatie Wajong. Er ontstond veel verwarring en onduidelijkheid gedurende het debat over wie er precies op vooruit gaan en wie er op achteruit gaan met de beoogde aanpassing van de wet.

Wel een debat, nog geen stemming
Er werden maar liefst zeven moties ingediend. Staatssecretaris van Ark kon de leden van de Eerste Kamer onvoldoende overtuigen. Er was nog te veel onduidelijk. De stemming is op dinsdag 26 mei aanstaande.

Wel of geen verslechtering?
De nieuwe wet, bedoeld om de Wajong te vereenvoudigen, heeft goede kanten. Het wordt beter als je wilt gaan studeren, omdat je uitkering dan niet meer verlaagd zal worden. En je kan terugvallen op je Wajong-uitkering tot aan je pensioen. Maar ronduit slecht aan het voorstel is de nieuwe formule om je inkomen – bestaande uit loon en uitkering – te berekenen. Die formule zorgt ervoor dat heel veel Wajongers nooit het minimumloon per maand zullen verdienen. Want dat kan voortaan alleen als je fulltime werkt.

Ieder(in), de Landelijke Cliëntenraad en de vakbonden CNV, VCP en FNV vinden dat zeer onrechtvaardig. Ze vinden dat iedereen met een beperking die naar vermogen werkt, minimaal het wettelijk minimumloon moet kunnen verdienen. Ieder(in) is daarom vorige week een actie gestart.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Is de Harmonisatie Wajong wel of geen verslechtering?
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 25 mei 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!