Het is onacceptabel dat mensen met een beperking uiteindelijk nooit meer dan het wettelijk minimum loon kunnen verdienen in de Wajong

Er moet hoognodig duidelijkheid komen in het woud van regelingen binnen de oude en de nieuwe Wajong. Het wetsvoorstel Vereenvoudiging Wajong wordt binnenkort besproken in de Tweede Kamer. Ieder(in) en de Landelijke Cliëntenraad vinden het goed dat er een voorstel ligt om de ingewikkelde Wajong te vereenvoudigen, maar zijn het niet eens met een aantal punten in het voorstel. Zo vinden ze het onacceptabel dat mensen met een beperking uiteindelijk nooit meer dan het wettelijk minimum loon kunnen verdienen in de Wajong. 

Wajongers moeten kunnen groeien in werk
Het wetsvoorstel Vereenvoudiging Wajong stelt voor om de verschillende regelingen, die nu bestaan in de Wajong, samen te voegen. In een brief heeft Ieder(in) met de Landelijke Cliëntenraad (LCR) aan de Tweede Kamer laten weten dat de vereenvoudiging niet mag betekenen dat mensen met een beperking er op achteruitgaan. In het nieuwe voorstel is het enige dat telt het aantal uren dat je werkt, je opleidings- en werkniveau is niet meer relevant bij het berekenen van je uitkering. Het is dan niet meer mogelijk om een inkomen boven het wettelijk minimumloon te verkrijgen. Dit betekent dus dat Wajongers nooit kunnen groeien in hun inkomen, hoe hard je ook werkt. Ieder(in) vindt dat onacceptabel. Het is hoog tijd dat er eerlijke regelingen komen voor jongeren met een beperking die leiden tot bestaanszekerheid.

Schrap de loondispensatie in de Wajong
In het wetsvoorstel komt ook naar voren dat er wordt vastgehouden aan loondispensatie in de Wajong. Bij loondispensatie betaalt de werkgever tijdelijk minder loon, dit wordt aangevuld door het UWV. Van het plan om deze regeling ook in de Participatiewet in te voeren, zag het kabinet terecht af na grote maatschappelijke weerstand hiertegen. Het zou daarom logisch zijn als de staatsecretaris een maatregel die zij voor de Participatiewet uiteindelijk ineffectief en onwenselijk vond, ook in de Wajong schrapt. Dit heeft Ieder(in) eerder laten weten in een internetconsultatie. Voor mensen met een Wajong-uitkering of Participatiewet-uitkering die werken naar vermogen, zou het wettelijk minimumloon de ondergrens moeten zijn.

Zorg voor een eerlijke garantiebepaling
Wajongers die nu een redelijk inkomen hebben op basis van loon en uitkering, kunnen dit nu te makkelijk kwijtraken. Als ze hun baan verliezen dan moeten ze namelijk binnen 2 maanden een nieuwe baan vinden. Lukt dit niet, dan verliezen ze hun recht op de Wajong en komen ze in nieuwe geharmoniseerde Wajong terecht. Deze garantiebepaling van 2 maanden is een recept voor achteruitgang in de bestaanszekerheid van mensen met een beperking. In de brief aan de Tweede Kamer geven de LCR en Ieder(in) aan dat de garantieregeling moet worden aangepast. 

Wil je hier meer over weten? Op Klink wordt het factsheet van de FNV besproken. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Vereenvoudiging Wajong: hoognodig, maar werken moet wel lonen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 29 okt 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!