Per 1 januari 2018 is de Wajong-uitkering verlaagd van 75 procent van het minimumloon naar 70 procent.

Duizenden jonggehandicapten mogelijk onder armoedegrens door verlaging uitkering. Dit is de kop van een artikel dat afgelopen weekend bij de Volkskrant verscheen. Wat is er aan de hand?

Per 1 januari 2018 is de Wajong-uitkering verlaagd van 75 procent van het minimumloon naar 70 procent. Dit geld voor jonggehandicapten waarvan wordt aangenomen dat zij kunnen werken, maar dat nog niet doen. Deze groep kan een beroep doen op een toeslag via het UWV om toch nog op het sociaal minimum uit te komen.

Volgens een recent rapport van het UWV hebben 30 duizend jonggehandicapten die toeslag niet of nauwelijks aangevraagd. Gevreesd wordt nu dat deze jongeren – na de korting en zonder toeslag - onder de armoedegrens leven.

Aanvragen toeslag
Onduidelijk is waarom de toeslagen niet zijn aangevraagd. Waarschijnlijk heeft het te maken met de onbekendheid met mogelijkheid om de toeslag aan te vragen of omdat veel mensen denken dat ze er toch niet voor in aanmerking komen. Ieder(in) berichtte eerder over het aanvragen van de toeslag.

Loondispensatie: nog meer bureaucratie
Deze gang van zaken met de Wajong-toeslag geeft ook te denken over het loondispensatie-plan van staatssecretaris Tamara van Ark. Als dat plan doorgaat moeten arbeidsgehandicapten straks zelf een aanvulling aanvragen als ze bijvoorbeeld gedwongen worden onder het minimumloon te werken. Zij moeten dan bij hun gemeente aanvullende bijstand zien te regelen om op het minimumloon te komen.

Ook deze regeling pakt oneerlijk en bureaucratisch uit. Het levert dezelfde problemen op als met de Wajongtoeslag. Door het plan loondispensatie kunnen grote groepen arbeidsgehandicapten onder de armoedegrens komen, vreest Ieder(in). Een breed front van maatschappelijke organisaties verzet zich tegen dit plan en wil de staatssecretaris dit plan schrapt.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Jonggehandicapten onder de armoedegrens
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 16 jul 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!