Het meldpunt is van woensdag 10 maart tot en met woensdag 24 maart geopend

Het College voor de Rechten van de Mens heeft het meldpunt Onbeperkt Stemmen geopend. Mensen met een beperking kunnen bij dit meldpunt terecht om hun ervaringen rondom de toegankelijkheid van de verkiezingen te delen. Als toezichthouder op de uitvoering van het VN-verdrag handicap zal het College onder meer de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, de Kiesraad en gemeenten die een taak hebben bij de inrichting van de stembureaus op de hoogte brengen van de uitkomsten van dit meldpunt. Daarnaast worden, na sluiting van het meldpunt, de resultaten gedeeld in een persbericht.
 
Ervaringen en verbeteringen
Het meldpunt is van woensdag 10 maart tot en met woensdag 24 maart geopend. Mensen met een beperking kunnen via mensenrechten.nl/stemmen zowel hun positieve als negatieve ervaringen delen. Melders kunnen daarnaast ook suggesties voor verbeteringen meegeven. Aangezien het verkiezingsproces dit jaar anders dan normaal verloopt door het coronavirus, zijn er in het meldformulier extra vragen toegevoegd over het effect van de tijdelijke maatregelen. Voor mensen met een auditieve beperking is er de mogelijkheid om het formulier samen met een gebarentolk in te vullen.

Op 17 maart wordt het stemlokaal op de locatie van het College speciaal ingericht voor rolstoelgebruikers en kiezers met een visuele of auditieve beperking.

Meer informatie
https://mensenrechten.nl/nl/nieuws/toegankelijk-stemmen-coronatijd-meldpunt-onbeperkt-stemmen-voor-tweede-kamerverkiezingen

https://mensenrechten.nl/nl/het-vn-verdrag-handicap-en-de-verkiezingen

Over het VN-verdrag handicap
Het College is toezichthouder op de naleving van het VN-verdrag handicap, dat sinds juli 2016 in Nederland van kracht is. Volgens dit verdrag hebben mensen met een beperking het recht om deel te nemen aan de samenleving, op gelijke voet met anderen. Een belangrijk onderdeel hiervan is het politieke leven; dit betekent onder meer dat zij zonder obstakels moeten kunnen stemmen. Het inzetten van ervaringsdeskundigheid is een belangrijke verplichting van het VN-verdrag handicap.
 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: College voor de Rechten van de Mens
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : College voor de Rechten van de Mens
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Meldpunt Onbeperkt Stemmen vandaag live
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 10 mrt 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!