De plannen om discriminatie van mensen met een beperking tegen te gaan zijn te vrijblijvend

Maandag 20 september heeft de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) zijn Nationaal Programma gepresenteerd. Ieder(in) vindt het erg teleurstellend dat hierin te weinig ambitie wordt getoond op het gebied van discriminatie van mensen met een beperking. Zeker omdat dit volgens Ieder(in) dé kans was om eindelijk echt werk te maken van het tegengaan van de structurele discriminatie die mensen met een beperking ondervinden.

Vrijblijvend en niet normstellend
De plannen om discriminatie van mensen met een beperking tegen te gaan zijn te vrijblijvend en niet normstellend en zullen zeker geen doorbraak betekenen. Dit terwijl mensen met een beperking dagelijks te maken hebben met uitsluiting, armoede, achterstelling en discriminatie.

Nauwelijks handelingsperspectief bij discriminatie
Vorig jaar sprak een grote groep ervaringsdeskundigen uitvoerig met de Nationaal Coördinator. Van de aanwezigen zei 85% dat ze bijna dagelijks gediscrimineerd worden op grond van hun beperking. Door hun handicap ervaren ze vaak een sterke afhankelijkheidspositie op het gebied van zorg, ondersteuning en participatie. Voor veel mensen met een beperking geldt dat zij nauwelijks handelingsperspectief hebben als zij gediscrimineerd worden. Vooral als de overheid de partij is die discrimineert.

De coördinator werd op het hart gedrukt zich ervoor in te spannen om die structurele achterstand en uitsluiting op de agenda te zetten. Helaas zien we hier weinig van terug in het Nationaal Programma.

Ieder(in) zal zich in de toekomst blijven inzetten voor de belangen van mensen met een beperking, opdat ze een belangrijkere plek krijgen in plannen en aanbevelingen van de NCDR.

NCDR Nationaal Programma tegen Discriminatie en Racisme 2022

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: Ieder(in)
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
Wat is de URL bij deze bron?: https://iederin.nl/te-weinig-aandacht-voor-mensen-met-beperking-in-plannen-tegen-discriminatie/
Originele titel: Te weinig aandacht voor mensen met beperking in plannen tegen discriminatie
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2022-09-25


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com