Een gebrek aan vertrouwen kan leiden tot het mijden van zorg of het niet opvolgen van aanbevelingen van zorgverleners

Het vertrouwen in de gezondheidszorg en de medische mogelijkheden bij mensen met een chronische ziekte is in 2022 gedaald, maar is nog steeds hoger dan voor de coronacrisis. Een gebrek aan vertrouwen kan leiden tot het mijden van zorg of het niet opvolgen van aanbevelingen van zorgverleners. Wel maakt een deel van de mensen zich zorgen over de oplopende personeelstekorten in de zorg en de betaalbaarheid van de zorg in de toekomst. Deze conclusies komen uit het tweede deel van een serie infographics over het vertrouwen van mensen met een chronische ziekte in de gezondheidszorg. Het Nivel monitort tweejaarlijks het vertrouwen van mensen met een chronische ziekte of beperking aan de hand van vragenlijstonderzoek binnen het Nationaal Panel Chronisch zieken en Gehandicapten (NPCG).

De eerste infographic uit de serie liet zien dat het vertrouwen in 2020 gegroeid was. In 2022 heeft deze groei niet doorgezet

Zorgen over personeelstekorten en betaalbaarheid zijn er ook
Driekwart van de ondervraagde NPCG-panelleden geeft weliswaar aan dat zij vertrouwen hebben dat zij in de toekomst de zorg kunnen krijgen die zij nodig hebben. Maar ook geeft bijna de helft aan geen vertrouwen te hebben dat er in de toekomst voldoende zorgpersoneel zal zijn. Een vijfde tot een kwart heeft weinig vertrouwen in de betaalbaarheid van de zorg en de aansluiting servan bij de persoonlijke behoeften en voorkeuren. De NPCG-adviesgroep met daarin zeven ervaringsdeskundigen herkent de bevindingen.

Over het onderzoek
De data die in deze infographicserie zijn gebruikt, zijn afkomstig uit vragenlijstonderzoek binnen het Nationaal Panel Chronisch zieken en Gehandicapten. Vragen over het vertrouwen in de zorg aan mensen met een chronische aandoening worden om het jaar gesteld. De verdiepende vragen over het vertrouwen in de toekomst zijn gesteld in 2022. Voor deze publicaties zijn alleen mensen met één of meer chronische ziektes geselecteerd. In 2022 waren dit er 1319 (respons 73%). Dit onderzoek is onderdeel van de Monitor Zorg en Participatie van het Nivel, gefinancierd door het ministerie van VWS en het ministerie van SZW. Het Nivel doet ook veel vragenlijstonderzoek naar vertrouwen in de zorg onder leden van het Consumentenpanel Gezondheidszorg. Dit heeft betrekking op het meer algemene vraagstuk hoe burgers in Nederland denken over de gezondheidszorg en wat hun ervaringen zijn met die zorg.

Bron: Nivel


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 27 jan 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!